Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Zakupiłem tekstury Arroway i mam problem z ich zastosowaniem. Na materiał składa się mapa diffuse , mapa bump oraz reflectivity map. Wszystkie pliki są png. Problem jest w tym że po umieszczeniu w Vray teksturki diffuse i bump nie moge umieścić teksturki reflectivity w odpowiednim slocie. Poprostu mat. editor nie przyjmuje wiecej jak dwie tekstury , nie jest wina pliku , czy ktoś moze mi poradzic jak zastosowac te materiały ? aha max to 2009

pozdrawiam

Maciej

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

chyba cos zle wkladasz bo nie ma jakis ograniczen w ilosci textur dla materialu, do ktorego slotu nie chce wejscc ?

Napisano

Też tak sądze że nie ma zadnych ograniczen nigdy się z tym nie spotkałem.

Umieszczam pierwszą teksture diffuse w slocie diffuse , drugą z bumpem analogicznie wszystko się wczytuje bez problemu , następnie chce umieścić reflection w slocie reflection wchodze w okno wyboru tekstury i wybieram ją i jej nie ładuje :| tzn. wogóle odmawia jej wczytania (nie ma komunikatu zadnego nie ma reakcji na przycisk otwórz ani na podwójne klikniecie na teksturze) kompletnie tego nie rozumie , sprawdziłem na zasadzie ze spróbowałem czy ładuje np. teksture reflection do kanału bump --> ładuje , ale jak chce załadować trzecią teksture png do dowolnego slotu - nie ładuje

W zyciu czegos takiego nie widziałem jak z maxem od lat sie bawie.

W końcu max coś wypluł :

"Failed to allocate filter table for this bitmap. Not enough memory. This map may render incorectly.... "

spoko czyli mam za mało Ramu.... ???

Edytowane przez maciej437

Napisano

No to masz odpowiedz na textury tej wielkosci co Arroway.Trzy sposoby na rozwiazanie:

1.Bitmap pager

2.Dokupic pamiec

3.Zminiejszyc w szopie tekstury

Napisano

O ile dobrze kojaze, to textury arrowaya sa jakies 6000x6000 pixeli, jesli nie renderujesz wizki na bilboard czy cos, mozesz je spokojnie zmiejszyc do jakis 2k x 2k