Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam taką sprawę. Robie prezentacje multimedialną na jakieś tam spotkanie. Ogólnie ma być ładne i kololowo ;). Będzie się to składało z krótkich avików. Teraz problem jest taki - jak zrobić, żeby po każdym aviku nastąpiła pauza, najlepiej żeby animacja się zapętliła i po naciśnięciu jakiegoś magicznego przycisku poszło dalej. Jedyne co wymyśliłem to zrobienie z tego menu DVD, żeby każdy avik był podmenu i zrobić jakiś niewidoczny przycisk, który by przewijał dalej. Ale to jest kupa roboty i ogólnie wywarzanie otwartych (mam wrażenie) drzwi. Ale zaleta jest taka, że nie potrzeba do tego kompa i ogónie prowadzący może sterować całością pilotem od odtwarzacza. Jest jakiś program, który by to zautomatyzował?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Proponuję aviki przekonwertować do FLV i całość obsługiwać z SWF, jeśli znasz Flasha.

Ewentualnie prościej: puścić z winampa, a przerwy z zapasem podoklejać na końcu każdego AVI, przeskok pomiędzy następnym a poprzednim: klawiszami B i Z

w DVD podobnie: możesz dokleić czarny avi lub powtarzasz plik, a przy następnym klipie w programie do authoringu wstawiasz tylko znacznik nowy rozdział i nie musisz wstawiać "jakiegoś magicznego przycisku" bo na pilocie jest "next chapter"

Edytowane przez gonre

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

z poustawianiem rozdziałów jest ten problem, że jeżeli realizator się zapomni to w pewnej chwili może się zacząć odtwarzać następny klip. Tak samo z winampem. A ma to przynajmniej z daleka stwarzac wrażenie full-pro ;) Chyba z tym flashem jest najlepszy pomysł. Ale flasha nie używałem gdzieś z 4 lata.... No nic - trzeba bedzie sobie przypomniec ;)

Dzieki wielkie

Napisano

nie chcę reklamować mikrosofta, ale PowerPoint sobie poradzi. :)

Napisano
  • Autor
nie chcę reklamować mikrosofta, ale PowerPoint sobie poradzi. :)

Shit! Nawet mi to do głowy nie przyszło, ale rzeczywiście działa. Ogólnie mam tak głęboko zakorzenione w podswiadomosci przekonanie, że wszystko co stworzył majkrosoft to shit, że nawet przez mysl mi nie przeszło, ze w PP mozna importowac aviki... Ech ... człowiek się uczy całe życie ;)

Dzięki wielkie!

Napisano

no jak robiłem w firmie eventowej to własciwie większość prezentacji (nawet na naprawdę na dużych imprezach) opędzało się PP. Czasami korzystaliśmy z prezenacji napisanej we flashu.

Napisano

Lepszy od flasha był chyba "kiedyś" Director... :) - ale nie proponuję, bo Lingo trzeba się nauczyć... ;)

Był też program "Scala" - w którym można było zarządzać ustawieniami systemu operacyjnego... - bardzo mięsisty program.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

W PP działa, tylko jak przechodze między slajdami wyskakuje na chwilę czarny ekran. No ale jakoś to chyba obejde. Najwyżej przejście pomiędzy jakoś zmienię. Jeszcze raz dzięki sly. I pomyśleć, że Pan Magister Informatyki takich podstawowych rzeczy nie wiedział... Wstyd! ;)

Napisano
  • Autor
tylko ze to realizacja video a nie infromatyka

No ale podstawy PowerPointa to wypadało by znać ;) Teroretycznie oczywiscie.

Napisano

Pomimo że napisałem o tym nieszczęsnym PowerP. - to nie polecam go (nigdy go nie używałem).

jeśli Chcesz zrobić naprawdę fajną prezentację to proponuję zatrudnić Realizatora i mikser...(np. Illy - ostatecznie Trias)

Jeśli Power Point - to pamiętaj że można użyć pilota BlueTooth... -> next - prev.

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz dzieki. Chyba zostanę przy tym PP - najprościej będzie.