Skocz do zawartości

problem z "ramką" otaczającą obiekt

Featured Replies

Napisano

Witam

Z racji że na 3Dmaxie za bardzo się nie znam, mam pewien problem. Pamiętam że kiedyś to robiłem i to była kwestia jednego czy paru kliknięć, jednak nie wiem gdzie te opcje są, chodzi mi mianowicie o zamianę "ramek", określających model. Tak jak jest na obrazku po lewej jest dobrze, po prawej jest źle. I właśnie nie pamiętam, jak to zrobić, aby przekształcić to z prawej strony na to co jest po lewej.

max.th.gif

Bo do tej pory gdy zgrupowałem kilka obiektów w jedną grupę, i nakładałem modyfikatory skin oraz smooth, to wszystko się wykrzaczało, i poszczególne klocki przemieszczały się w różne strony. Myślę że jest to spowodowane m.in tym, bo jak wycentrować środek obiektu (pivot->Affect pivot ...) to wiem.

Wybaczcie, ale nie znam się super na modelowaniu, więc też i specjalistyczne słownictwo odnośnie modelowania też u mnie trochę kulawe.

[ No ale pracuje nad modem do HL2, i nie mogę się zajmować wszystkim, ale jakieś proste modele mogę porobić :) ]

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Po prawej stronie u góry ekranu ikona młotka i wybierz reset xform.

Napisano

Hmm, zapewne powinno, ale nie działa :(

Napisano

A kliknąłeś jeszcze po reset xform tam troche niżej -reset selected?

Napisano

Tak kliknąłem, no aż taki zielony to nie jestem :P

Hmm, dziwne, ale zadziałało dopiero jak połączyłem kilka klocków ze sobą (attachem, nie grupowaniem) :)

Wielkie dzięki :)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.