Gość Half_mod Napisano 23 Marzec 2009 Napisano 23 Marzec 2009 Witam Z racji że na 3Dmaxie za bardzo się nie znam, mam pewien problem. Pamiętam że kiedyś to robiłem i to była kwestia jednego czy paru kliknięć, jednak nie wiem gdzie te opcje są, chodzi mi mianowicie o zamianę "ramek", określających model. Tak jak jest na obrazku po lewej jest dobrze, po prawej jest źle. I właśnie nie pamiętam, jak to zrobić, aby przekształcić to z prawej strony na to co jest po lewej. Bo do tej pory gdy zgrupowałem kilka obiektów w jedną grupę, i nakładałem modyfikatory skin oraz smooth, to wszystko się wykrzaczało, i poszczególne klocki przemieszczały się w różne strony. Myślę że jest to spowodowane m.in tym, bo jak wycentrować środek obiektu (pivot->Affect pivot ...) to wiem. Wybaczcie, ale nie znam się super na modelowaniu, więc też i specjalistyczne słownictwo odnośnie modelowania też u mnie trochę kulawe. [ No ale pracuje nad modem do HL2, i nie mogę się zajmować wszystkim, ale jakieś proste modele mogę porobić :) ] Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
mafida Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 Po prawej stronie u góry ekranu ikona młotka i wybierz reset xform.
Gość Half_mod Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 Hmm, zapewne powinno, ale nie działa :(
mafida Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 A kliknąłeś jeszcze po reset xform tam troche niżej -reset selected?
Gość Half_mod Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 Tak kliknąłem, no aż taki zielony to nie jestem :P Hmm, dziwne, ale zadziałało dopiero jak połączyłem kilka klocków ze sobą (attachem, nie grupowaniem) :) Wielkie dzięki :)
Rekomendowane odpowiedzi