Skocz do zawartości

3d max i autoca ??

gonzo71

Rekomendowane odpowiedzi

Czy 3d max nadaje sie jako program do tworzenia wizualizacji pomieszczen w oparciu o rzuty z autocad? Chodzi mi o to czy mam mozliwosc precyzyjnego ustawiania poszczegolnych elementow wnetrza na odpowiedniej wysokosci. Np modeluje sobie wiszaca szfke kuchenna i chce ja umiescic na wysokosci 16o cm od ziemi. Czy mam mozliwosc precyzyjnego umieszczania elementow w przestrzeni? Jak patrzylem na tutoriale na youtube to mialem watpliwosci. Stad moje pytania.

• Odpowiedzi 11
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

ma wszelkie mozliwosci precyzyjnego przesuwania, ustawiania, snapowania.

ustawiasz wymiarowke w centymetrach i juz mozesz bezposrednio korzystac z przyjetej skali

Generalnie tak. W 3D Maxie masz do tego odpowiedni zestaw "Snapów", może nie tak wyrafinowanych jak w autocadzie ale jednak. W oparciu o siatkę lub wpisując w transformation boxie "r" przed wartością dodajesz do wartości daną liczbę, w ten sposób możesz przesunąć dany obiekt "o daną wartość" lub posługując się siatką i snapami podobnie. Niestety, brak jest przemieszczania innych niż podstawowe osie XYZ, tak więc nie da rady przesunąć dany obiekt w prosty sposób wektorem o pochyleniu np. 5 stopni.

Ale dla chcącego nic trudnego. Generalnie w wizkach "aż" taka dokładność nie jest nawet zauważalna. Tak więc przy skali pomieszczenia 1-10 mm może być niezauważalne (zależnie oczywiście co to jest).

O wielkie dzieki takie szybkie odpowiedzi. To "r" bardzo mi pomoglo:)

Jeszcze jedna rzecz a w zasadzie pytanie.

Rysuje box, zamieniam na editable poly, robie connect dwoch krawedzi i teraz chce aby krawedz powstala po opcji connect znalazla sie powiedzmy 30 cm od jednego z rownoleglych brzegow. Jest to mozliwe wykonac precyzyjnie??

Zaznaczasz Edge, dosuwasz do krawędzi od której chcesz te 30 cm przesunąć (używając snapa oczywiście), wciskasz F12 i tam wpisujesz odpowiednią wartość w odpowiednią rubrykę w zależności po której osi chcesz to wykonać

cos mi sie udalo ale nie o to mi chodzilo.

przesunolem krawdedz boxa o 30 cm a chodzilo mi o cos innego.

Jeszcze raz.

Rysuje box o podstawie powiedzmy 90,90i teraz chce aby podzielic gorna plaszczyzne boxa ale w ten sposob zeby gorna plaszczyzna byla podzielona na wie plaszczyzny 90x60 i 90x30 czyli zeby narysowac linie podzialu odsunieta od krawedzi o 30 cm . teraz dokladnie to wyrazilem. Jak to zrobic i czy to mozliwe.??

Connect już znasz. Snap jest tam gdzie jest jest taka podkowa z liczbami 2, 2.5 i 3 do wyboru na górnej belce (ja zawsze używam 3 do pracuję na userze). Ma być podświetlony jeżeli ma działać snapowanie. Możesz też wcisnąć literę "s". Kliknij prawym klawiszem na górnej belce i włącz menu "Snaps". Włącz snapowanie do vertexów albo do linii. Włącz też "Snaps use axis constraints toggle" dzięki czemu będziesz trzymał się osi na stałe. To taka podkowa z opisem XY.

Teraz zaznaczasz linię, zaznacz oś po której chcesz ją przesuwać i dzięki snapowaniu powinna się znaleźć na krawędzi. Gdyby linia ci się odznaczała (bo różnie bywa) to po jej zaznaczeniu wciśnij spację. Będzie zablokowany wybór.

Resztę już znasz.

Wielkie dzieki Tores. Pierwsze kroki zawsze trudne.

Bede sie wybieral na szkolenia maxa dla projektantow wnetrz i wczesniej chcialem sie zorientowac w interfejsie i w mozliwosciach bo poznalem sketchup a tam modelowanie to nic prostszego - robisz co chcesz w zasadzie. Tu jest troche wiecej kombinowania ale chyba tez wszystko jest wykonalne tak jak bym chcial. Dziekowac