Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy 3d max nadaje sie jako program do tworzenia wizualizacji pomieszczen w oparciu o rzuty z autocad? Chodzi mi o to czy mam mozliwosc precyzyjnego ustawiania poszczegolnych elementow wnetrza na odpowiedniej wysokosci. Np modeluje sobie wiszaca szfke kuchenna i chce ja umiescic na wysokosci 16o cm od ziemi. Czy mam mozliwosc precyzyjnego umieszczania elementow w przestrzeni? Jak patrzylem na tutoriale na youtube to mialem watpliwosci. Stad moje pytania.

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ma wszelkie mozliwosci precyzyjnego przesuwania, ustawiania, snapowania.

ustawiasz wymiarowke w centymetrach i juz mozesz bezposrednio korzystac z przyjetej skali

Napisano

Generalnie tak. W 3D Maxie masz do tego odpowiedni zestaw "Snapów", może nie tak wyrafinowanych jak w autocadzie ale jednak. W oparciu o siatkę lub wpisując w transformation boxie "r" przed wartością dodajesz do wartości daną liczbę, w ten sposób możesz przesunąć dany obiekt "o daną wartość" lub posługując się siatką i snapami podobnie. Niestety, brak jest przemieszczania innych niż podstawowe osie XYZ, tak więc nie da rady przesunąć dany obiekt w prosty sposób wektorem o pochyleniu np. 5 stopni.

Ale dla chcącego nic trudnego. Generalnie w wizkach "aż" taka dokładność nie jest nawet zauważalna. Tak więc przy skali pomieszczenia 1-10 mm może być niezauważalne (zależnie oczywiście co to jest).

Napisano
  • Autor

O wielkie dzieki takie szybkie odpowiedzi. To "r" bardzo mi pomoglo:)

Jeszcze jedna rzecz a w zasadzie pytanie.

Rysuje box, zamieniam na editable poly, robie connect dwoch krawedzi i teraz chce aby krawedz powstala po opcji connect znalazla sie powiedzmy 30 cm od jednego z rownoleglych brzegow. Jest to mozliwe wykonac precyzyjnie??

Napisano

Zaznaczasz Edge, dosuwasz do krawędzi od której chcesz te 30 cm przesunąć (używając snapa oczywiście), wciskasz F12 i tam wpisujesz odpowiednią wartość w odpowiednią rubrykę w zależności po której osi chcesz to wykonać

Napisano
  • Autor

hmm. Nie moge sobie z tym poradzic. Dopiero pierwsze kroki stawiam.

Gdzie tego snapa zaznaczam i co dosuwam do krawedzi bo zaznaczam eadge naciskam f12 wprowdzam wartosc 30 i nic sie nie dzieje.

prosze wytlumacz dokladniej.

Napisano
  • Autor

cos mi sie udalo ale nie o to mi chodzilo.

przesunolem krawdedz boxa o 30 cm a chodzilo mi o cos innego.

Jeszcze raz.

Rysuje box o podstawie powiedzmy 90,90i teraz chce aby podzielic gorna plaszczyzne boxa ale w ten sposob zeby gorna plaszczyzna byla podzielona na wie plaszczyzny 90x60 i 90x30 czyli zeby narysowac linie podzialu odsunieta od krawedzi o 30 cm . teraz dokladnie to wyrazilem. Jak to zrobic i czy to mozliwe.??

Napisano

Connect już znasz. Snap jest tam gdzie jest jest taka podkowa z liczbami 2, 2.5 i 3 do wyboru na górnej belce (ja zawsze używam 3 do pracuję na userze). Ma być podświetlony jeżeli ma działać snapowanie. Możesz też wcisnąć literę "s". Kliknij prawym klawiszem na górnej belce i włącz menu "Snaps". Włącz snapowanie do vertexów albo do linii. Włącz też "Snaps use axis constraints toggle" dzięki czemu będziesz trzymał się osi na stałe. To taka podkowa z opisem XY.

Teraz zaznaczasz linię, zaznacz oś po której chcesz ją przesuwać i dzięki snapowaniu powinna się znaleźć na krawędzi. Gdyby linia ci się odznaczała (bo różnie bywa) to po jej zaznaczeniu wciśnij spację. Będzie zablokowany wybór.

Resztę już znasz.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki Tores. Pierwsze kroki zawsze trudne.

Bede sie wybieral na szkolenia maxa dla projektantow wnetrz i wczesniej chcialem sie zorientowac w interfejsie i w mozliwosciach bo poznalem sketchup a tam modelowanie to nic prostszego - robisz co chcesz w zasadzie. Tu jest troche wiecej kombinowania ale chyba tez wszystko jest wykonalne tak jak bym chcial. Dziekowac

Napisano
  • Autor

Torez powiedz bo widze ze znasz sketchup :)

Jak odbierasz maxa na tle sketchupa albo odwrotnie ??