martenka Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 czy mozecie mi powiedziec w jaki sposob najlepiej zrobic,polozyc dachowke na dachu? model calego domu przygotowalam w archicadzie i wrzucilam do maxa. czy narzucie zdj.z obrazem dachowki jest dobre??(musze go jaks przeskalowac np?).jaka jest na to metoda by połac dachu wygladala w miare na rzeczywista?dziekuje
Guest szysia565 Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 Ja bym wymodelował jedną, po czym przesunął ją bym ją z Shiftem tuż pod nią, tak aby ta pierwsza na nią nachodziła i wpisał w okienku liczby kopi np 20. Następnie zaznaczył bym wszystkie i przesunął w bok i zrobił ten sam manewr. Potem tyko zgrupować i obrócić wszystko do wymaganego pochylenia. Jestem stosunkowo początkujący, tak że nie jestem pewien czy to aby najfajniejszy pomysł, ale mam nadzieję że coś z tego będzie. Albo, że ktoś podsunie lepszą ideę...
martenka Posted April 14, 2009 Author Posted April 14, 2009 rowniez jest poczatkowa, myslalam o twym sposobnie..tylko pozniej bedzie trzeba jeszcze koszowe, kalenice stworzyc,polacie nie zawsze sa latwo ciete...bardziej wiec myslalam o wykorzystanie jpg na material....
martenka Posted April 14, 2009 Author Posted April 14, 2009 orientujecie sie gdzie moge sciagnac modele architektoniczne typu dachowki?:) 1
mirach Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 Jak dla mnie to wyglada tak: - jak chcesz mega super wypas do jakis zblizen itp - wymodeluj wszystko - jak chcesz super wypas - dobry displace map (ktos sie nawet tu na forum dzielil swoimi mapami displace dachowek) i pozadny material. - jak chcesz szybko - podciagasz zdiecie w photoshopie, dopasowujesz do modelu w maxie za pomoca uvw map i liczysz ze klient nie zauwazy :)
Tores Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 Archicad miał chyba gotowe modele dachówek z tego co pamiętam. Tworzył całe połacie. A jak chcesz displacement mapę to kiedyś dawałem tu na forum marsylkę i karpiówkę. Niestety linki mogą już nie działać.
Recommended Posts