Camel Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Właśnie mam do Was pytanie odnośnie referek: daję radę w maxie i blenderze ustawić background dla kamery, żeby potem zrobić podstawowy model podłogi. Jak ustawie kamerę, jego FOV itd. to potem przystępuję do modelowania. No i tu widać że nic nie idzie zgodnie z referką - są spore odchylenia, nienaturalne wydłużenie plane'a - za długie, i w ogóle to nie potrafię dostosowac scenki do referu. Pomóźcie :/ Kto ma dokładne, konkretne rady dla początkujacego w modelowaniu wnętrz wg. referek?
Apollo Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 (edytowane) Ja to z refkami robie zazwyczaj tak: W maxie w widoku np. front Wciskasz alt+B (viewport background) wrzucasz refke w background source, zaznaczasz match bitmap i lock zoom/pan Refka bedzie miała w viewporcie naturalne proporcje i bedzie reagowala na zoomowanie i przesuwanie razem z modelem. Mam nadzieje ze pomoglem Pozdrawiam Edytowane 14 Kwiecień 2009 przez Apollo 2
Camel Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 (edytowane) dzięki. RA, masz prosty język :P Rep. Apollo - genialnie ;) EDIT: CZŁOWIECZE!!! OSZALAŁEM :( Chodzi mi o widoczek w perspektywie albo kamery, a nie rzuty płaskie, pomóźcie ;/ Edytowane 14 Kwiecień 2009 przez Camel
RA Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 No ale match camera od tego właśnie jest. A jak nie działa, to trzeba "na oko".
Camel Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 Pokażę mój shit ;/ Teraz może będzie jasno. Dorysowałem parę rozśmieszaczy, heh.
RA Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Próbowałeś w ogóle zrobić to match'em? To jest niemal książkowy przykład dla użycia tej funkcji.
Camel Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 Co to znacz match? Musialbyś mi to gdzieś pokazać...
RA Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 3 razy o tym pisałem i jak to znaleźć. Sam sobie nie chcesz pomóc. Przykro mi.
Camel Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 Kurczę. Chcę mieć konkreta. W razie czego przepraszam Cię i skorzystam z tego co juz jest w tym wątku. Niech przemyślę. Pozdro :)
Rekomendowane odpowiedzi