Skocz do zawartości

[3ds Max 9] Jak zrobic "przekroje"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

na początku chciałem przeprosić za to, że nie potrafię prawidłowo zdefiniować tytułu mojego tematu oraz za to, że nie szukałem też zbyt wiele ponieważ nie wiem jak nazwać problem, który mam...

Przechodząc do mojego problemu, posiadam model samochodu i chciałbym wydrukować przekroje poprzeczne tego modelu. Czy da się to zrealizować?

dziekuje za zainteresowanie

pozdrawiam dawidt

• Odpowiedzi 13
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli Twój samochód to jeden obiekt, to użyj narzedzia slice plane z poziomu edge'ów, po czum po jego użyciu wykorzystaj nowopowstały, zaznaczony edge i użyj nardzedzia create shape from selsction i użyj opcji linear. Potem już ystarczy tylko nadac niewielka grubosc nowopowstałej linii.

Napisano

serwus :)

jesli autko jest skomplikwane to raczej nie bedzie ( nie powino byc ) jednym elementem.

Przez obiekty wieloelementowe mozesz uzyskac efekt wnikniecia /odciecia , przez zaznaczenie w kamerze cliping planes.

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano

Zaznacz wszystkie elementy które chcesz ciąć i użyj modyfikatora "Slice".

Wejdź w podlevel Slice Palne (to płaszczyzna cięcia) ustaw ją tak jak ci odpowiada. Na końcu zaznacz Remove Top lub Bottom.

Modyfikator możesz zawsze usunąć lub wyłączyć więc kroisz nie ingerując w model.

Napisano

serwus :)

o, to co podal Traitor wyglada super - na obrazku wyglada to jakby wtedy byly zamykane "capowane" odciete krawedzie. - bo to o czym ja pisalem to da otwarte krawedzie (podobnie jak rozwiazania z cięciem ).

Traitor , a Ty dalej na maxie jedziesz, czy na majke sie przesiadles ? albo na cos innego.

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano (edytowane)

Wita

Też chcę zrobić przekroje auta, znalazłem jakiś model auta w internecie i zabrałem się do pracy :) ale od razu nadmieniam że jestem laikiem w 3d :) ale udało mi się zrobić przekroje maski przy pomocy filmiku z youtube -

- tylko teraz mam pytanie jak zapisuje się przekroje ? Chodzi mi o to co jest na filmiku w (5 min. 55 sek.) ? tu zdjęcie z pulpitu - http://imageshack.us/photo/my-images/197/maskab.jpg/ - z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Edytowane przez pit33
Napisano

domyślam się że eksportuje, tylko ja mam pytanie jak on to robi ?? chodzi mi co mam konkretnie zrobić aby je eksportować bo próbuje już kilka dni i nic mi nie wychodzi :( jeżeli możesz to napisz jak to zrobić

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności