dawidt Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Witam, na początku chciałem przeprosić za to, że nie potrafię prawidłowo zdefiniować tytułu mojego tematu oraz za to, że nie szukałem też zbyt wiele ponieważ nie wiem jak nazwać problem, który mam... Przechodząc do mojego problemu, posiadam model samochodu i chciałbym wydrukować przekroje poprzeczne tego modelu. Czy da się to zrealizować? dziekuje za zainteresowanie pozdrawiam dawidt
Shogun 3D Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Jeśli Twój samochód to jeden obiekt, to użyj narzedzia slice plane z poziomu edge'ów, po czum po jego użyciu wykorzystaj nowopowstały, zaznaczony edge i użyj nardzedzia create shape from selsction i użyj opcji linear. Potem już ystarczy tylko nadac niewielka grubosc nowopowstałej linii.
kannu Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 serwus :) jesli autko jest skomplikwane to raczej nie bedzie ( nie powino byc ) jednym elementem. Przez obiekty wieloelementowe mozesz uzyskac efekt wnikniecia /odciecia , przez zaznaczenie w kamerze cliping planes. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
farelek Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Zaznacz wszystkie elementy które chcesz ciąć i użyj modyfikatora "Slice". Wejdź w podlevel Slice Palne (to płaszczyzna cięcia) ustaw ją tak jak ci odpowiada. Na końcu zaznacz Remove Top lub Bottom. Modyfikator możesz zawsze usunąć lub wyłączyć więc kroisz nie ingerując w model.
Traitor Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 A jezeli to nie pomoze zaopatrz sie w plugin Scalpel firmy Cebas(http://indyzone.jp/catalog/products/cebas/img/ScalpelMAX.jpg)
kannu Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 serwus :) o, to co podal Traitor wyglada super - na obrazku wyglada to jakby wtedy byly zamykane "capowane" odciete krawedzie. - bo to o czym ja pisalem to da otwarte krawedzie (podobnie jak rozwiazania z cięciem ). Traitor , a Ty dalej na maxie jedziesz, czy na majke sie przesiadles ? albo na cos innego. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Traitor Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Nie mam powodow by sie przesiadac. Mi na maxie wszystko pasuje. Pozdro
dawidt Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Napisano 20 Kwiecień 2009 dzieki wielkie za pomoc :) dzisiaj po powrocie z uczelni bede dzialal :) pozdrawiam
ArchiSphera Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 jak zrobić by bozy były wypełnione ? Bo jak przekroje je slice to są puste w środku :/
Shogun 3D Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 Każdy model jest zwykle pusty w środku, ale skoro chcesz potem te przekroje pozamykać, to daj z poziomu poly, w trybie border cap i po krzyku.
pit33 Napisano 5 Marzec 2012 Napisano 5 Marzec 2012 (edytowane) Wita Też chcę zrobić przekroje auta, znalazłem jakiś model auta w internecie i zabrałem się do pracy :) ale od razu nadmieniam że jestem laikiem w 3d :) ale udało mi się zrobić przekroje maski przy pomocy filmiku z youtube - - tylko teraz mam pytanie jak zapisuje się przekroje ? Chodzi mi o to co jest na filmiku w (5 min. 55 sek.) ? tu zdjęcie z pulpitu - http://imageshack.us/photo/my-images/197/maskab.jpg/ - z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Edytowane 16 Marzec 2012 przez pit33
pit33 Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Naprawdę nikt z was nie potrafi pomóc w tej kwestii ??
VoNd Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 ten an to tlumaczyl w komentarzach - eksportuje splajny.
pit33 Napisano 17 Marzec 2012 Napisano 17 Marzec 2012 domyślam się że eksportuje, tylko ja mam pytanie jak on to robi ?? chodzi mi co mam konkretnie zrobić aby je eksportować bo próbuje już kilka dni i nic mi nie wychodzi :( jeżeli możesz to napisz jak to zrobić
Rekomendowane odpowiedzi