Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych użytkowników w pierwszym poście.

Mam pytanie: czy jest jakiś sposób żeby wyrenderować tylko reflection (render elements) bez renderowania rgba?

Pytam bo ostatnio wyrenderował scenę z warstwami w render elements ale zapisywałem do png i na końcu wywaliło błąd biblioteki png i zapisało mi tylko rgb cała noc renderowania poszła w las. Chciałem w postpro zmniejszyć troche odbicia i nie wiem czy da się je jakoś dodatkowo rendernąc żeby czas oszczędzić, czy trzeba od nowa cały render sypać?

Pozdrawiam i thx za odpowiedzi.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No niestety musisz przeliczyć całość. Render elements rozbija po prostu bazowy render rgb (beauty pass) na składowe z których powstaje. Aby więc doliczyć reflection musisz pozwolić aby program przeliczył to wszystko z którego będzie mógł potem odseparować reflection.

Innym sposobem jest fake'owanie tego osobnym passem reflection. Musisz stworzyć swoją własną scenkę w której ustawisz coś na kształt tego passa reflection z render elements. Czyli czarny materiał, odbijający otoczenie, o różnym stopniu glossy. Ale niestety nie sprawdza się to w przypadku kiedy np masz przelotową animację przez wnętrze z odbijającą wszystko podłogą. wtedy raczej taki fake się nie uda. Ale jeśli masz jakiś animowany obiekt z odbijającą się mapą HDR lub jakimiś światłami to jak najbardziej możesz szybko zrobić osobną scenkę i tam doliczać reflection.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki. Tak myślałem że takie rozwiązanie może wchodzić gre ale nie byłem pewny. Tylko przypuszczam że dużo zabawy z tym będzie biorąc pod uwagę że trzeba chyba ustawić wszystkie materiały w Overridemtl żeby się odpowiednio odbijały. Tylko czy jest sens tak robić? Scena jest prosta jeden obiekt i studio. Chyba szybciej i wygodniej będzie przecierpieć jeszcze jeden render.

Jeszcze raz thx za odpowiedź.

Napisano

W mentalu jest taka możliwość - wydajnościowo nie rzuca na kolana, ale jest na pewno szybsze od liczenia normalnego rgba

Napisano
  • Autor

thx Panowie, uzyskałem odpowiedź, można zamykać, przenosić, czy cokolwiek innego..