Napisano 11 Maj 200915 l Witam ... Prosze o podpowiedz jak moge najlepiej polaczyc razem (z plynym przejsciem) dwa obiekty - kula i cylinder. Chce stworzyc to model kurka do baterii ... Z jednej strony kuli udalo mi sie zrobic extrude polygonow aby uzyskac "wypukly" element. Niestety z "boku" kuli jest to niemozliwe gdyz poligony nie ukladaja mi sie po okregu. Probuje wiec polaczyc dwa elementy ze soba aby uzyskac zamierzony efekt
Napisano 11 Maj 200915 l Cut + Snap i jakies 30 sekund klikania. Ewentualnie boolean, ale ja mu nie ufam ;)
Napisano 11 Maj 200915 l Autor ok ..probuje bede wiec klikal (60 sek) dzieki edit: eeeeee cos mi nie wychodzi zrobilem cut (obrysowalem ksztalt cylindra narzedziem cut) wycialem otwor w ksztalcie kola ... now what ??.. jak zrobic magiczne "snap" Edytowane 11 Maj 200915 l przez palmer
Napisano 12 Maj 200915 l Ja bym to wyciął narzędziem get shape (tez jest w opcjach compound objects) i z tego zrobił extrude
Napisano 12 Maj 200915 l to moze napisz co ci nie wychodzi, bo tak to ciezko ci doradzic. Obawiam sie ze znowu sie rozbija o to ze nigdy nie wzioles sie za modelowanie pozadnie. To co shogun napisal w sumie jeszcze szybsze niz moja wycinanka. Rysujesz circle, zaznaczasz ta kule, dajesz compound object > shape merge. Wybierasz circle, i na koncu extrude.
Napisano 12 Maj 200915 l W boolean nie jest taki zły tez ma opcje cut, ktora da podobny efekt i później extrude.
Napisano 12 Maj 200915 l Autor Ucze sie na bledach i na kolejnych "wyzwaniach" Jest to moja pierwsza proba polaczenia "kuli" z innym obiektem. robilem tak (Twoja wycinanka) -zaraz sprubuje sposobu drugiego a tymczasem pokaze moje zmagania ... wycialem CUT obrys podstawy walca na kuli przesunalem verteksy tak aby ulozne byly w jednej linii wzdlow osi "Z" teraz abu uzyskac ladne polaczenie w miejscu gdzie zrobilem extrude probowalem dac "Chamfer" .....nieststy siatka jest zniszczona w tym miejscu ... i tym samym nie wiem gdzie/jak/w ktorym miejscu/kiedy/ uzyc magicznego "Snap" :( i nie wiem jak zrobic ladne "przejscie" w miejscu polaczenia update: sposob 2 -Shape Merge 1Narysowalem circle 2zaznaczylem kule (kula to edit poly) 3wybralem "compound obiects"-shape merge 4circle zrobilo mi sie "zaciemnnione" i nie wiem co dalej ...co mam extrudowac ? Obiekty nie sa polaczone .... (zglupialem) %) Edytowane 12 Maj 200915 l przez palmer
Napisano 12 Maj 200915 l Hehe, mam litosc, widze ze sie uczysz :) Snapa uzywasz jak wycinasz, robisz to z widoku Lewy-Dół (mowie tu o viewporcie z twojego screena), dzieki temu tniesz sobie dokladnie tak jak ci ida vertexy cylindra (rowne odstepy wychodza itp :) ). To ze przy chamferze bledy wychodza to niestety bedzie, czasem ciecie ci wyjdzie bardzo blisko innego vertexa i kicha. Wtedy trzeba juz troche poweldowac, troche siatki naprawic. Ale mozesz tez ten chamfer oszukac. Robisz troszke wieksze wyciecie niz potrzebujesz, pozniej malutki extrude i odrobine scale (albo jeszcze lepiej odrazu Bevel) dzieki czemu masz ladna powierzchnie laczaca, a na koniec juz finalny extrude. Jesli nadal bedziesz mial z tym problem sprobuje jutro zrobic pare screenow, ale mam nadzieje ze wytlumaczylem o co mi biega. pozdrawiam i powodzenia Edytowane 13 Maj 200915 l przez mirach bo Shogun kazał :)
Napisano 12 Maj 200915 l Autor :) dzieki ...dzieki .. ucze sie wiec dalej .... update: ufff.... rzeczywiscie latwiej obrysowac ksztalt urzywajac "snap" - Udalo mi sie osiagnac zamierzony efekt, choc widac jeszcze na powierzchni kuli deformacje. Mam nadzieje ze uda sie je wyeliminowac np. zageszczajac siatke. Dzis wieczorem powalcze z "chamferem" aby uzyskac ladne "przejscie" Edytowane 13 Maj 200915 l przez palmer
Napisano 14 Maj 200915 l a moze tak: 1.shape merge z circla na koolke rzucasz obrys 2.potem wyczyscic zbedne vertexy 3.extrude 4.makeplanar na os ktora chcesz 5.champfffer:) na krawedziach 6.ustawic grupy wygladzen i chyba wsio :) powodzenia!