Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

nie wiem dlaczego na pewnych komputerach mogę używać psd w blenderze a na niektórych nie

używam softu: blender 2.48a, python 2.5.2 (ze zmiennymi środowiskowymi pythonpath w systemie), komputer na którym działają psdeki ma system windows xp 64, a na ktorym szwankuje jest vista 64, ale z tego co pamiętam problem pojawiał się wcześniej też na xp 32

wiecie na czym może polegać problem?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Spróbowałabym skopiować wszystkie skrypty z działającego na niedziałający, ewentualnie cały katalog blendera (bo chyba na vistę i na xp jest ten sam), może mu po prostu brakuje jakiegoś pliku.

(zamiast kopiować między systemami, możesz spróbować po prostu zciągnąć na nowo)

Napisano

Ania: ale otwieranie PSD działa poprzez Quicktime'a, a nie skrypt

"If you have Quicktime installed, Blender attempts to link with it on startup. Quicktime versions 6 and 7 are reported to work, but the free "Alternative Quicktime" version 7 is reported to crash"

cytat z blender.org

a najlepiej spłaszczaj i zapisuj do TGA, bo wiele z warstw w Blendku nie skorzystasz (a po to jest PSD, hm?)

Napisano
  • Autor

ua a to mnie zaskoczyłeś z tym quicktimem

właśnie chodzi o to, żeby nie spłaszczać, żeby nie wykonywać dodatkowych akcji, normalnie pracuję sobie na psd i podglądam teksturę poprzez ctrl+S i alt+R w blenderze, w momencie gdy testuje różne rozwiązania wykonywanie dodatkowej akcji Save As, za każdym razem, może być irytujące

dzięki za odpowiedzi

/edit

sprawdziłem - instalacja quicktime'a rozwiązała mój problem

Edytowane przez mara