khazell Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 Witam, Złożyłem ostatnio zestaw oparty na porc: core 2 quad q9550 płyta: Asrock 4Core 1600Twins-P35D grafika: EVGA GeForce GTX260 896MB ramy: 8gb kingstone 800 mhz zasilacz: chieftec 550w Problem który przytrafił mi się po raz pierwszy polega na tym że komp po odpaleniu wyświetla tylko "pierwszą" planszę z możliwością wejścia do biosu(aktualny) i przeliczonym ramem i się zawiesza...zostawiając mnie bez jakiej kolwiek możliwości manewru(klawiatura nie działa)...zastąpiłem procek core 2 duo 8400 i wszystko jest ok. Po sprawdzeniu na 2 płytach postanowiłem oddać quada na gwarancji i dziś dostałem nowiutki model...sytuacja powtórzyła się...nie wiem o co chodzi. Płyta obsługuje ten procesor... sprawdzałem różne konfiguracje(wymieniłem grafikę mniej obciążającą zasilanie, sprawdzałem proc na innej płycie)Proszę speców o jakieś wskazówki.dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sisay Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 Spróbuj z jedna kostką ramu, defaultowo może być za małe napięcie na nb do konfiguracji 4x2 gb(jeśli taka posiadasz ;]) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdunek89 Napisano 16 Maj 2009 Share Napisano 16 Maj 2009 Witam, Złożyłem ostatnio zestaw oparty na porc: core 2 quad q9550 płyta: Asrock 4Core 1600Twins-P35D grafika: EVGA GeForce GTX260 896MB ramy: 8gb kingstone 800 mhz zasilacz: chieftec 550w Problem który przytrafił mi się po raz pierwszy polega na tym że komp po odpaleniu wyświetla tylko "pierwszą" planszę z możliwością wejścia do biosu(aktualny) i przeliczonym ramem i się zawiesza...zostawiając mnie bez jakiej kolwiek możliwości manewru(klawiatura nie działa)...zastąpiłem procek core 2 duo 8400 i wszystko jest ok. Po sprawdzeniu na 2 płytach postanowiłem oddać quada na gwarancji i dziś dostałem nowiutki model...sytuacja powtórzyła się...nie wiem o co chodzi. Płyta obsługuje ten procesor... sprawdzałem różne konfiguracje(wymieniłem grafikę mniej obciążającą zasilanie, sprawdzałem proc na innej płycie)Proszę speców o jakieś wskazówki.dzięki płyta często 'obsługuje' model procka najlepszym wyjściem byłaby aktualizacja biosu na płycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonM Napisano 16 Maj 2009 Share Napisano 16 Maj 2009 Zacznij od upgrade'u BIOSu. Powinno pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
khazell Napisano 16 Maj 2009 Autor Share Napisano 16 Maj 2009 mam najnowszy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pussik Napisano 27 Maj 2009 Share Napisano 27 Maj 2009 Może to nie wina płyty, ale kiepska jest do tego proca. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 16 Czerwiec 2009 Share Napisano 16 Czerwiec 2009 na 100% problem ze sterowaniem napieciem, ten model core2 duo chodzi na napieciu rdzenia bliskim 1V, a quad chodzi na 1,23V obstawiam ze plyta podaje za niskie napiecie... i taka jest jej "obsluga" tego procka jesli nie mozesz ustawic napiecia zworkami to ciezko bedzie odpalic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_fgdf Napisano 21 Czerwiec 2009 Share Napisano 21 Czerwiec 2009 Spróbuj zwiększyć napięcie szyny. W starym Abicie miałem podobne problemy, mi przed załadowaniem strony startowej Windowsa komputer ciągle się resetował. Okazało się że w ustawieniach domyślnych szyna chodziła na pół gwizdka. Jak to się przekłada nie wiem ale mi pomogło. Masz przy tym może sygnały dźwiękowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxymilianMax Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 heh , bo co to za pomysł kupować Asrocki i inne krzaki do porządnego kompa dla grafika ;) Jeszcze nie przeczytałem treści "ogłoszenia" a już wiedziałem ze chodzi o tą płytę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Bo jak mawiają płyta to główny element kompa ;), im słabsza tym szybciej zadyszki dostanie. A poważniej czy płyta daje jakieś beepy ? //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxymilianMax Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 szkoda sensu, proponuje jak najszybciej leciec z ta płyta do sklepu i powiedzieć ze jest babolem bo nie odsługuje Q9550. Jak nie uwierzą to niech na miejscu przy Tobie sprawdzą.. WYmiana na inną jak sie patrzy .. nawet jak zadziała to strach poźniej jakies powiażniejsze renderingi i projekty na tym robic , bo moze sie zawiesi czy coś.. .. jakiś Gigabyte EP45-DS3R i spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi