Yarek68 Napisano 21 Maj 2009 Share Napisano 21 Maj 2009 (edytowane) witam Przy imporcie obiektów z acada do maxa (posiadam ver. 8) obiekty okrągłe mam kanciaste. Nie pomaga modyfikator smooth, który tylko wygładza powierzchnię, ale nie likwiduje kantów bryły. Próbowałem różnych poleceń, aby wygładzić obiekt w maxie, ale żadne nie pomagało. W niewielkim stopniu pomaga export obiektu z acada do formatu .3ds i późniejszy import tego pliku do maxa, ale sam obiekt przechodzi z jakimiś "szumami" i jest mniej edytowalny w maxie. Zamieszczam rysunek problemu oraz drugi po poleceniu smooth. Nie wiem co mam modyfikować, czy obiekt w acadzie, czy już zaimportowany obiekt w maxie. Proszę o pomoc. Edytowane 21 Maj 2009 przez Yarek68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 21 Maj 2009 Share Napisano 21 Maj 2009 Zwelduj werteksy na małym dystansie po imporcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 21 Maj 2009 Share Napisano 21 Maj 2009 importując geometrię z cada za ilosc segmentów na zaokrąglanych powierzchniach odpowiada paramatr surface daviation, w oknie importu, im mniejszy tym siatka będzie gęstsza, ale niema tutaj standardu, najlepiej zaimportować to kilka razy z inną wartoscia, i wybrać sobie ta najlepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yarek68 Napisano 21 Maj 2009 Autor Share Napisano 21 Maj 2009 importując geometrię z cada za ilosc segmentów na zaokrąglanych powierzchniach odpowiada paramatr surface daviation, w oknie importu, im mniejszy tym siatka będzie gęstsza, ale niema tutaj standardu, najlepiej zaimportować to kilka razy z inną wartoscia, i wybrać sobie ta najlepsza ... proste i genialne. Pomogło. Ja też tego próbowałem, ale zwiększałem tę wartość pow. 1. A należy ją zmniejszyć do np. 0,1. Wielkie dzięki. Zamieszczam próbkę po naniesieniu poprawki. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi