Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie otóż rozłożyłem sobie ładnie uv i nalożyłem teksturę następnie na miejscach szwów zrobiłem projekcję uv z miejsca widzenia ale wcześniej stworzyłem drugie miejsce na uv. Wszystko ładnie zamieniłem guziczki w zakładce Mesh 1 uv ikona obiektu 2 uv ikona renderu. Teraz tworzę nowy materiałe z Tex Face i Shadeless i przechodzimy wtedy do wypalenia, wszystko ładnie idzie do czasu kiedy zobaczę co wyszło i tu pojawia się albo czarna tekstura albo tylko częściowo wypalona, zaznaczam iż do projekcji uv używałem tej samej tekstury.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Spróbuj bakować nie tym samym obiektem, ale skopiować i bakować selected to active, być może w ten sposób bedzie się dało.

Napisano
  • Autor

a możesz mi to szerzej wytłumaczyć. A może to przez to że używam tej samej tekstury, w każdym bądz razie już zapewne tego dziś nie sprawdzę.

Napisano

Próbowałam zrobić sposobem jaki opisałeś i też mi się nie udało.

Spróbuj z dwoma różnymi teksturami, może się da.

A jak nie, to w następujący sposób (próbowałam, działa):

Kopiujesz objekt który ma dwa sety uv, nie przesuwając. Więc masz teraz Ob1 i Ob2. W pierwszym włączasz UV1, w drugim UV2. Wybierasz je kolejno z shiftem, najpierw Ob1 potem Ob2 (chcemy przenieść teksturę z Ob1 na Ob2). Po nazwie pod viewportem widzisz, który został wybrany ostatnio (bo w viewporcie wyglądają tak samo i są jeden na drugim). Teraz pod F10 pod Bake klikasz selected to active, i klikasz bake. Sprawdzasz czy się udało, i kasujesz Ob1.

Edit: jednak niepotrzebnie, ale zostawiam opis, gdyby ci się zachciało bakować normale z objektu high poly na low poly to w ten sam sposób tylko bez kopiowania).

TexFace itd. tak jak mówiłeś, ja na wszelki wypadek na Ob2 w okienku UV stworzyłam nową teksturę (Image > New), materiał był tylko na Ob1.

Edit: Z dwoma różnymi teksturami działą tak jak pisałeś.

Widocznie po prostu jest problem z nadpisywaniem tekstury z której w tej samej chwili czyta.

Edytowane przez Ania