Napisano 24 Maj 200915 l Witam. Mam takie mały pytanko odnośnie skalowania po osiach. Zdarza mi się że podczas opisanej wyżej operacji obiekt rozszerza się w jedną stronę, a czasami w dwie. Powiedzcie od czego to zależy i jak nad tym zapanować? Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 24 Maj 200915 l Zależy w którym miejscu jest pivot - przestaw na środek obiektu i będzie się skalował w dwie. PZDR
Napisano 24 Maj 200915 l szysia565, zalezy w którym miejscu "Scale Gizmo" klikniesz przyciskiem myszy. Zauważ, że można "złapać" za jedną oś - wtedy skalowanie odbywa się w jednej osi. Można złapać za belkę pomiędzy dowolnymi dwiema osiami - wtedy skalowanie następuje w tych dwóch osiach. Jeśli złapiesz gizmo blisko punktu przecięcia wszystkich osi (obszar wypełniony na żółto) to obiekt będzie skalowany we wszystkich trzech osiach. Edytowane 24 Maj 200915 l przez arev
Napisano 24 Maj 200915 l To nie kwestia pivota. On zawsze jest ustawiony domyślnie i w tym wypadku nie ma po co go zmieniać. A co do posta arev'a to to wiem... Chodzi mi o to że jak np skaluję tylko po osi X, czyli łapię za jedną oś, to czasami obiekt rozszerza mi się w jedną stronę a a czasami w obie. Dla przykładu: Mam sobie taką scenkę i chcę przeskalować po osi X znajdujący się na górze cylinder. I podczas skalowanie pokazuje mi się albo albo No i pytanie od czego zależy?
Napisano 24 Maj 200915 l To zależy od tego ile obiektu "wystaje" poza układ skalowania z każdej strony.
Napisano 24 Maj 200915 l jak chcesz skalowac tak jak jest na 2 zdjeciu to zrob jakis cylinder przejdz w HIERARCHY pozniej wcisnij AFFECT PIVOT ONLY, a nastepnie CENTER TO OBJECT wtedy pivot bedzie sie znajdowal na srodku a nie na brzegu.
Napisano 24 Maj 200915 l No dobra... Widocznie ja się nie znam. Po prostu używam pivota to innych rzeczy ;p W każdym razie dzięki za pomoc :D