Napisano 5 Czerwiec 200915 l Witam. Moim dzisiejszym problemem jest ów wspomniany w tytule plugin - Ornatrix 1.5, oraz jego nie do końca zrozumiałe dla mnie działanie. Głównym problemem jest, uwaga... uzyskanie jakiegokolwiek innego koloru niż jadowicie czarny. Niby tak banalne, a jednak nie potrafię dojść do jakiegokolwiek sensownego rozwiązania. Nie pomaga ani szperanie w opcjach "Hairfx Renderer", ani w żadnych "OX Modach"... Nie reaguje ani na standardowy Maxowy materiał, ani Vray mat, jednokolorowy ani z mapą diffuse ustawioną na Ox Hair... a puszczanie hair na czystą geometrię z kolorem to polygonowe samobójstwo. >_ Przeszukałem już google oraz forum, ale jedyne na co natrafiam to dziwne tutoriale z opisanymi WSZYSTKIMI innymi opcjami niż właśnie ustawianie koloru lub 404-ki. Wsparcie ze strony Ephere jest praktycznie żadne, a strona Jeffa Pattona który zajmował się opisywaniem tego produktu (już) nie istnieje... Wobe tego zwracam siedo Was z gorącą prosbą o pomoc. :) PS. Słyszałem gdzieś o niejakim Ox Material czy też Hairfx Material... lecz nie znajduję go w moim edytorze, nawet jako niekompatybilny...
Napisano 5 Czerwiec 200915 l Autor No i tak.. wiedziałem że tak będzie. :) Kocham to forum za to, że dopóki nie napiszę tu postu z pytaniem, to nie rozwiążę danego problemu. :P Napiszę odpowiedź, gdyby ktoś kiedyś był tego ciekawy. 1. [standard Material + Diffuse Map = Ox Hair] dodać na obiekt Hair 2. Dodać światło typu Standard, przypisać Shadows któryś z Ox Hair Shadows 3. Włączyć cienie w Standard light'cie, Excludować wszystko inne poza włosami 4. Pod Environment and Effects -> Atmosphere dodać Hairfix Renderer i Hirfix Raytracer, w Raytracerze przypisać włosy ze sceny do renderu 5. Odpowiednio dobrać nasycenie światła. 6. Voila!
Napisano 5 Czerwiec 200915 l troszke przekombinowales, wystarczy dodac w kanale diffuse, shader do wlosow Ornatrixa, gdzie mozesz kontrolowac polyski, barwy etc, np. zmieniac barwe wzdluz wlosa
Napisano 5 Czerwiec 200915 l Autor tjviking napisał: troszke przekombinowales, wystarczy dodac w kanale diffuse, shader do wlosow Ornatrixa, gdzie mozesz kontrolowac polyski, barwy etc, np. zmieniac barwe wzdluz wlosa Tak, tak, o to mi dokładnie chodziło. :) Dodawałem właśnie przez pół godziny w slot diffuse mapę Ornatrixa, ale nie było widać absolutnie żadnych efektów.. aż okazało się, że to rozwiązanie nie działa dla Vray Material, tylko dla zwykłego Standard.. :) Ale dzięki.
Napisano 5 Czerwiec 200915 l ornatrixowe futerko najładniej wygląda wyrenderowane w scanline. (osobny pass dla samego futra) Hairtrix renderer ładnie to robi, futerko wychodzi bardzo mięciutkie a jezeli chcesz je wyostrzyc to mozesz jeszcze dodac pass z AO