Napisano 12 Czerwiec 200915 l Na wstępie chciałem wszystkich serdecznie przywitać gdyż jestem "nowy" :P. Teraz właściwa wiadomość: Robię mój pierwszy model low poly, a do niego tekstury. Zrobiłem jako taki model i chcę rozłożyć mu siatkę. Wiem jak się robi UV, jak się dzieli itp. Ale nie wiem jak zrobić to dobrze dla takiego modelu tzn, aby mi się wygodnie teksturowało i aby siatka była w miarę porządnie rozłożona. Więc jeśli ktoś miał by ochotę mi pomóc to mogę wysłać .blend, a jeśli nie to chociaż oceńcie jak na razie to wygląda, choć jest tego bardzo mało :)
Napisano 12 Czerwiec 200915 l O dużo za dużo poly, jak na game art... tutaj masz to co mnie najbardziej bolało: A i napisz ile tri to ma.
Napisano 12 Czerwiec 200915 l A czemu to jest jako jedna bryła? Przecież można to rozbić na kilka i wyjdzie znacznie mniej poligonów.
Napisano 12 Czerwiec 200915 l Po 1 - zrób 2 bryły 2 - wywal pełno loopów, takie coś to około 250 trisów Będzie sculpt? Bo takiego modelu bez sculptu chyba niewolno pozostawić ;)
Napisano 12 Czerwiec 200915 l Autor PIrat - nie nabijaj się ;P I czemu mam zrobić 2 bryły w ustawieniu obecnym to i tak nic nie zmieni, i które loopy usunąć ?? ETA - coś takiego?? Aha zapomniał bym. Obecnie ma 949 verteksów (1086 poly) a ile trisów to nie wiem, bo w blenderze się nie wyświetla :)
Napisano 12 Czerwiec 200915 l O właśnie coś takiego pokaż jeszcze te śruby czy na nie nie idzie za dużo poly. A i będzie na to normal mapa czy nie?
Napisano 12 Czerwiec 200915 l Autor Tak normal mapa będzie, ale nie wiem jak dobra bo prawie nie umiem ich robić ;) No i może wiesz jak w tym modelu rozłożyć porządnie UV? :)
Napisano 12 Czerwiec 200915 l Klikasz A w edit mode, potem CTRL + T Śrubki wywal, zwłaszcza że jedna ma u Ciebie około 30 trisów, i zrób je normalem. I zamiast cylindra o 12 ścianach chyba lepiej 8śmio ścienny... w zupełności wystarczy... no chyba że to ma być cudo to zrób 10. http://img32.imageshack.us/img32/364/testgbb.jpg tak najoszczędniej je połączysz. Edit - wywalaj poligony których nie widać, ;)
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Śrubki wywal, zwłaszcza że jedna ma u Ciebie około 30 trisów Jak policzyłem, jedna śrubka ma 44 trisy. Z takim samym kształtem można by zrobić ją używając 32 trisów, z mniej więcej taką samą widocznością w grze można by zrobić używając 16 trisów (jeden graniastosłup zamiast dwóch), no i jak kolega wspomniał - z mniej więcej taką samą widocznością w grze można to zrobić używając normala. Hydrant to coś co stoi i ozdabia, gracz widzi go, podświadomie dodaje mu on +1 do realizmu :D Ale mija go i nie patrzy czy ma śrubki czy nie. Pamiętam jak w wielu grach się hydranty rozjeżdżało, rozwalało, omijało, ale nie umiałbym określić, czy którykolwiek miał wymodelowane śrubki. Usuwając wszystkie 32 śrubki i malując je na teksturze, zaoszczędzisz 1408 trisów, czyli ogromną większość. Na początku było ich jakieś 2000, a jeśli wziąłbyś pod uwagę wszystkie rady, które się tu pojawiły, można rzeczywiście zamknąć sprawę w 250.