Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

znajoma ma nastepujacy problem:

posiada laptop Sony VGN-SR390. standard bezprzewodowej karty sieciowej to 802.11a 5ghz

router Zoom X6 ADSL model 5590E

problem jest taki, ze net ciagle sie jej rozlacza..po wlaczeniu kompa ladnie sie laczy i po 5 minutach jest juz rozlaczone..po restarcie lub ponownym odlaczeniu czasem jest ok a czasem nie (mowiac ok mam na mysli ze znow pare minut dziala...)

inne laptopy i komp w domu dzialaja ok

w czym moze byc problem?? niestety tylko te informacje mam do dyspozycji..

czy protokoly szyfrowania lub przydzielania kluczy moga miec tu jakies znaczenie? ma ktos moze jakas rade na ten problem? :D

mysle ze gdyby karta byla uszkodzona lub cos to by sie nie laczylo wogole lub gdyby byl problem z protokolami..

aa laptop byl kupiony 2 tygodnie temu, OS Vista

dzieki z gory za pomoc!

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Hm, z mojej strony powiem tylko ze tez mam Viste na laptoku, i chociaż łącze solidne...równiez mam podobny problem (no moze co 20 min.) ale zanotowałem również spadek wydajności więc moze być to po prostu jakiś chamski (tiaa, jakby chamskich nie było ;) wirus? sory, ale sam bym sie dowiedział ke pasa ;) Pozdro

ps: ach, te inne laptopy i kompy na tym samym łączu są tak?

Posted

nom, inny sprzet na tym samym laczu :/. ehh nie mam pojecia co to moze byc ://

PS. wyczytalem cos przed chwila ze ten model routera obsluguje standardy 802.11 b/g a lapek ma 802.11 a. Moze to byc ta przyczyna?

Posted

Może to być także problem ze sterownikiem do karty sieciowej. Swego czasu też walczyłem z wi-fi, bo niby sieć była widoczna i wykrywana, nie dało się w ogóle przydzielić dynamicznie adresu IP.

Posted

To ja może spróbuję pomóc. W komputerach siedzę od dziecka dzięki tacie informatykowi. :) Ale wracając do tematu :

- zainstalować najnowsze sterowniki do karty sieciowej

- spr. czy zapora systemu nie blokuje dostępu do internetu

- spr. w routerze, czy któryś z innych komputerów nie ma tego samego klucza co ten laptop twojej znajomej.

- może to być, również powód tego, że pewne laptopy mają to samo IP - np. : 1 laptop - 192.168.9 i drugi ma takie same.

- I na koniec, również spr. porty. - Czasem pomaga.

To tyle ode mnie, jak coś sobie przypomnę to dopiszę.

Posted

a teraz takie ktore naprawde pomoga, bo sterowniki i inne cuda na kiju pewnie nie pomogly:

- w zaawansoanych opcjach urzadzenia obnizyc poziom oszczedzana energii,

ew. ta opcja widoczna jest jako "zawsze wlaczone"

- jesli to nie pomoglo, podniesc sile sygnalu, wiekszosc sterownikow

(zaawansowane opcje urzadzenia w managerze urzadzen)

pozwala sterowac sila sygnalu, sa albo suwaki do regulacji natezenia slabysilny,

albo tryby pracy: w pomieszczeniu, na powietrzu (silniejszy sygnal)

- inny powodem rozlaczania moze byc ustawienie niewlasciwej sieci jako domyslnej,

(windows laczy z nia zawsze gdy pojawi sie w zasiegu)... ale to pewnie nie ma miejsca

w twoim wypadku

Posted

hej w sumie juz problem rozwiazany..znalazlem na stronie producenta upgrade to drivera sieciowki ktory jest wypuszczony do poprawienia tego bledu :D

dzieki serdeczne za pomoc!

pozdro