Napisano 14 Czerwiec 200915 l Witam! znajoma ma nastepujacy problem: posiada laptop Sony VGN-SR390. standard bezprzewodowej karty sieciowej to 802.11a 5ghz router Zoom X6 ADSL model 5590E problem jest taki, ze net ciagle sie jej rozlacza..po wlaczeniu kompa ladnie sie laczy i po 5 minutach jest juz rozlaczone..po restarcie lub ponownym odlaczeniu czasem jest ok a czasem nie (mowiac ok mam na mysli ze znow pare minut dziala...) inne laptopy i komp w domu dzialaja ok w czym moze byc problem?? niestety tylko te informacje mam do dyspozycji.. czy protokoly szyfrowania lub przydzielania kluczy moga miec tu jakies znaczenie? ma ktos moze jakas rade na ten problem? :D mysle ze gdyby karta byla uszkodzona lub cos to by sie nie laczylo wogole lub gdyby byl problem z protokolami.. aa laptop byl kupiony 2 tygodnie temu, OS Vista dzieki z gory za pomoc!
Napisano 14 Czerwiec 200915 l Hm, z mojej strony powiem tylko ze tez mam Viste na laptoku, i chociaż łącze solidne...równiez mam podobny problem (no moze co 20 min.) ale zanotowałem również spadek wydajności więc moze być to po prostu jakiś chamski (tiaa, jakby chamskich nie było ;) wirus? sory, ale sam bym sie dowiedział ke pasa ;) Pozdro ps: ach, te inne laptopy i kompy na tym samym łączu są tak?
Napisano 14 Czerwiec 200915 l Autor nom, inny sprzet na tym samym laczu :/. ehh nie mam pojecia co to moze byc :// PS. wyczytalem cos przed chwila ze ten model routera obsluguje standardy 802.11 b/g a lapek ma 802.11 a. Moze to byc ta przyczyna?
Napisano 14 Czerwiec 200915 l Może to być także problem ze sterownikiem do karty sieciowej. Swego czasu też walczyłem z wi-fi, bo niby sieć była widoczna i wykrywana, nie dało się w ogóle przydzielić dynamicznie adresu IP.
Napisano 14 Czerwiec 200915 l To ja może spróbuję pomóc. W komputerach siedzę od dziecka dzięki tacie informatykowi. :) Ale wracając do tematu : - zainstalować najnowsze sterowniki do karty sieciowej - spr. czy zapora systemu nie blokuje dostępu do internetu - spr. w routerze, czy któryś z innych komputerów nie ma tego samego klucza co ten laptop twojej znajomej. - może to być, również powód tego, że pewne laptopy mają to samo IP - np. : 1 laptop - 192.168.9 i drugi ma takie same. - I na koniec, również spr. porty. - Czasem pomaga. To tyle ode mnie, jak coś sobie przypomnę to dopiszę.
Napisano 16 Czerwiec 200915 l a teraz takie ktore naprawde pomoga, bo sterowniki i inne cuda na kiju pewnie nie pomogly: - w zaawansoanych opcjach urzadzenia obnizyc poziom oszczedzana energii, ew. ta opcja widoczna jest jako "zawsze wlaczone" - jesli to nie pomoglo, podniesc sile sygnalu, wiekszosc sterownikow (zaawansowane opcje urzadzenia w managerze urzadzen) pozwala sterowac sila sygnalu, sa albo suwaki do regulacji natezenia slabysilny, albo tryby pracy: w pomieszczeniu, na powietrzu (silniejszy sygnal) - inny powodem rozlaczania moze byc ustawienie niewlasciwej sieci jako domyslnej, (windows laczy z nia zawsze gdy pojawi sie w zasiegu)... ale to pewnie nie ma miejsca w twoim wypadku
Napisano 20 Czerwiec 200915 l Autor hej w sumie juz problem rozwiazany..znalazlem na stronie producenta upgrade to drivera sieciowki ktory jest wypuszczony do poprawienia tego bledu :D dzieki serdeczne za pomoc! pozdro