Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Houdini a jak! :P

Czy ach czy da się w hudym względnie łatwo szybko i przjemnie zrobić ów efekt tzn extrudowanie po krzywych okręgu ale w stylu takiego wylewania tj leci linia z pewną prędkością a od niej lecą kolejne które rozpoczynają koeljnie itd itd da się? wiem że się da ale czy musze być naukowcem czy mogę pozostać sobą? :D

takie coś bym potrzebował, a jakby się dało to i lepsze :)

klik

czy zlituje się ktoś nad mą umęczoną duszą i poda mi pomocną dłoń? :D

gotowa scenat też should do the trick :D

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mysle ze sposobow jest kilka, zalezy jaki ksztalt cie interesuje. Na szybko zrobilem cos podobnego L-systemem. Nie jest to skomplikowane, jesli chodzi o efekt jaki chcesz uzyskac, trzeba tylko przeczytac helpa i wszystko powinno byc bardziej klarowne. nizej filmik, screen i plik hip

lsystem.png

filmik:

Napisano

pytanie, jak bardzo zalezy Ci na kontroli krzywych - na przyklad ich kolejnosci. najprostsza opcja to CarveSop, jednym nodem zalatwiasz temat, ale bez wielkiej kontroli. mozna l-systemem, ale modelowanie moze byc trudne ;). pelna kontrole mialbys konwertujac geo do krzywych, zageszczajac punkty (resample), sortujac je do swoich potrzeb i kasujac jeden po drugim za pomoca $PT. kto wie, moze Johny da znowu rade i Ci pokaze ;)

Napisano

W l-systemie wystraczy skorzystać z point attribute $LAGE badź $ARC do kontroli grubości extrudowania. Nie wiem czy z tego skorzystał Johnny czy wpisywał coś o kolorze w RULES.

ale no wiecie co panowie :P jakieś lsystemy, $PT, sortowanie

wystarczy przecież skorzystać z mapowania UV:

mapowanie1.jpg

mapowanie2.jpg

UVTesture - metoda Row & Columns, a później kontrola grubości $MAPU

Napisano

ale no wiecie co panowie :P jakieś lsystemy, $PT, sortowanie

Sortowanie bylo propozycja, jak miec kontrole nad kolejnoscia pojawiania sie punktow. Ale slusznie, UV tez moze sie przydac do tego, moze nawet wygodniej zrobic to UVEditem na przyklad ;). Jesli kogos nie interesuje w jakiej kolejnosci sie linie pojawiaja zwykly CarveSOP daje rade.

Edytowane przez SYmek

Napisano

Destroyer dzielnie walczy z melem a ja zalaczam dla porzadku swoja wersje. Pewnie wymaga dopracowania, ale zajelo to 5 minut.Zawsze cos, gdyby ktos, kiedys potrzebowal. Generalnie kombinacje CarevSOP, SortSOP i UVTextureSOP, pozwala na kontrole kolejnosci pojawianie sie shapow. No i dobrze sie skaluje ;)

pozdr.,

skk.

http://www.vimeo.com/5307237

Edytowane przez SYmek

Napisano
  • Autor

ano walczy w tej nierównej walce :P

sorry, że nie odpisywalem ale mam ostatnio strzasznie mało czasu i to trafiło na moją listę "to do" która ma już dwie strony :)

jednak okazuje się, że intro do houdini to jeszcze za mało dla mnie i wróciłem do majki, ale jak już bedę miał troszke spokojniej to zobaczę dokładniej co tam "ponawymyślaiście" :)

ale wygląda bardzo fajnie, szczególnie SYmek pojaechałeś efektami ;) i w 5min hmm imponujące :P

dzięki wielkie wszystkim za odzew, łapcie duże plusy +;)

btw SYmek byłeś może na Kinematografie w Kraku? bo ktoś tam ostro o Houdiniego wypytywał i pierwsze co nam przyszło na myśł to SYmek! ;)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.