Napisano 16 Czerwiec 200915 l Witam Serdecznie Od niedawna używam 3ds max 2009 (jakieś 3-4 tygodnie) i chciałem się dowiedzieć czy rendering ma trwać tak długo czy może jakoś trzeba skonfigurować program? podam może przykład: zrobiłem sobie coś w stylu ciężarówki która jedzie po linii prostej, zatrzymuje się i koniec.(nie używałem do tego Reactor'a, animowałem przy pomocy Auto Key'a) nałożyłem materiały Metallic Paint, a na pracę nałożyłem Daylight. do renderowania używam Mental Ray'a (standardowo w programie jest) poniżej zamieszczam 3 zrzuty z max'a i filmik z tej "animacji" na youtube: Tutaj jest z Daylight: http://www.youtube.com/watch?v=QeoaGVi6EHE "animacja" trwa 10 sekund (w maxie jest to 300 klatek), renderowała się 1 godzinę i 45 minut specyfikacja mojego komputera (jeśli była by potrzebna) Procesor - AMD Athlon X2 DualCore 6000+ Ghz Pamięć RAM - 4 GB 800Mhz (4x1GB) Zasilacz - Tagan 900 Watt Karta Graficzna - GeForce 8800 GTX Ultra Clock 768 MB Płyta Główna - ASUS M2N-E SLI z góry dziękuję za odpowiedź i również z góry przepraszam jeśli nie tutaj powinienem to pisać. Pozdrawiam
Napisano 16 Czerwiec 200915 l Na moje oko to czas jest ok. Pewnie można by to jeszcze jakoś zoptymalizować ale dało by to może klika - klkanascie minut mniej.
Napisano 16 Czerwiec 200915 l Ta, czas wydaje sie byc ok. Jak sie lepiej zapoznasz z maxem i mentalem to pewnie bedziesz potrafil go troche zoptymalizowac, ale nie jest zle.
Napisano 19 Czerwiec 200915 l Autor dzięki wielkie:) myślałem że mam coś skopane w programie;/ ale skoro powinno tyle trwać (lub mniej więcej tyle) to okey jakoś to przeboleję:) jeszcze raz dzięki za odpowiedź pozdrawiam