the_fgdf Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 (edytowane) Witam! Reanimuje jeden z komputerów aby znów nadawał się jako wół do renderowania. Głównym dylematem jest zasilanie (czy uciągnie konfiguracje bazową i ewentualnie lekki OC procka), ale jako że wymianie podlega wiele elementów stawiam ten temat tutaj. Budżet 2000zł te rzeczy mam: CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 GPU: ASUS geforce 9600 GSO HDD: 2xSeagate Baracuda 250 gb LG dvdrw rozważane podzespoły to : MB: Asrock P45XE-R RAM: Patriot 4GB cl4 PSU: Amacrox Warrior AX450-PNF lub Pentagram Silent Force PSF-460-P12S Obudowa : Obudowa ??? Co sądzicie? Z góry dzięki _BB Edytowane 21 Czerwiec 2009 przez the_fgdf
Mir7 Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 Ja bym wziął Gigabyte GA-EP45-DS3LR (ma trwałe kondensatory i dual bios). Kilka komputerów składałem na płytach gigabyta i jak na razie z żadną nie ma problemów, a na dwóch lecą rendery ponad 24h stabilnie. Te dwa komputery mają Kingston HyperX DDR2 800MHz CL5 i zasilacze Bequite 450. Przepływ powietrza przechodzący przez dyski i z tyłu obudowy 120 mm wentylatorem (razem 2). Obudowy, które przedstawiłeś nie wyglądają, żeby miały za dobre chłodzenie. Zależy też jak długu bedziesz render-ował na tym sprzęcię.
the_fgdf Napisano 21 Czerwiec 2009 Autor Napisano 21 Czerwiec 2009 Sprzęt ma przetrwać rok z obciążeniem 8-10 dziennie - to jest 2 maszyna więc budżet ograniczony. Z obudowami jest też dylemat. Preferowałbym, ze względu na umiejscowienie, coś z przednim/górnym wentylowaniem ale do 200 zł to jakieś same nonamy są.
Traitor Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 Co do obudowy to osobiscie mam jakas zwykla tania obudowe, do ktorej wmontowalem dwa cichutkie wiatraczki po 10zl szt (tyl - przod). Komp od 2 lat nonstop wlaczony do liczenia i dziala bez zarzutu. Mysle, ze nie ma sie co pchac w jakies cuda za kupe kasy. Cyrkulacje powietrza mozna zrobic w zasadzie malym kosztem. Cieple powietrze dosyc dobrze wydostaje sie na zewnatrz. Zero zwisow.
the_fgdf Napisano 21 Czerwiec 2009 Autor Napisano 21 Czerwiec 2009 Znalazłem takei coś http://obudowy.info/produkty.php?id=1792&kategoria_id=121 3 wentylatory w zestawie a sam ze starej obudowy mam jeszcze 2 Czytam i dominują dobre opinie choć cena podejrzana.
Destroyer Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 ja mam prawie taką obudowę chiefteca klik i mogę z całym sercem polecić, bezśróbkowe mocowania, saneczki na hdd, dużo miejsca i nie świeci się jak psu ..... :P jest prawie idelana i tania
the_fgdf Napisano 22 Czerwiec 2009 Autor Napisano 22 Czerwiec 2009 (edytowane) Zastanawiam się czy nie wziąć Asusa P5QL-E. Czy pracuje ktoś z Was na tym? jak to się ma do tego Gigabyta i czy te 4 fazy zasilania robią różnice? Dzięki! Edytowane 22 Czerwiec 2009 przez the_fgdf
marmon Napisano 22 Czerwiec 2009 Napisano 22 Czerwiec 2009 Eeee nie tylko same nołnejmy, da się kupić coś bardzo dobrego http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Obudowy_do_komputerow/CoolerMaster/Elite/katalog,kat,6550/ Jakakolwiek Cooler Master Elite 3xx
the_fgdf Napisano 22 Czerwiec 2009 Autor Napisano 22 Czerwiec 2009 Wybrałem taki zestaw: CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 MB: Gigabyte GA-EP45-DS3L GPU: ASUS geforce 9600 GSO HDD: 2xSeagate Baracuda 250 gb RAM Patriot 4GB (2x2GB) PC800 CL4 LLK PSU: Amacrox Warrior AX450-PNF Obudowa: Sunbeam Freezing Storm DVD: LG dvdrw Dziękuje wszystkim za pomoc. Jak tylko dostane i poskładam podzielę się wrażeniami. Pozdro _BB
the_fgdf Napisano 25 Czerwiec 2009 Autor Napisano 25 Czerwiec 2009 Operacja zakończona sukcesem: Zestaw działa teraz znacznie szybciej (jakieś 11 razy ;) ) nic się póki co nie gryzie. Jeszcze raz dzięki _BB
Rekomendowane odpowiedzi