Napisano 21 Czerwiec 200915 l Witam! Reanimuje jeden z komputerów aby znów nadawał się jako wół do renderowania. Głównym dylematem jest zasilanie (czy uciągnie konfiguracje bazową i ewentualnie lekki OC procka), ale jako że wymianie podlega wiele elementów stawiam ten temat tutaj. Budżet 2000zł te rzeczy mam: CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 GPU: ASUS geforce 9600 GSO HDD: 2xSeagate Baracuda 250 gb LG dvdrw rozważane podzespoły to : MB: Asrock P45XE-R RAM: Patriot 4GB cl4 PSU: Amacrox Warrior AX450-PNF lub Pentagram Silent Force PSF-460-P12S Obudowa : Obudowa ??? Co sądzicie? Z góry dzięki _BB Edytowane 21 Czerwiec 200915 l przez the_fgdf
Napisano 21 Czerwiec 200915 l Ja bym wziął Gigabyte GA-EP45-DS3LR (ma trwałe kondensatory i dual bios). Kilka komputerów składałem na płytach gigabyta i jak na razie z żadną nie ma problemów, a na dwóch lecą rendery ponad 24h stabilnie. Te dwa komputery mają Kingston HyperX DDR2 800MHz CL5 i zasilacze Bequite 450. Przepływ powietrza przechodzący przez dyski i z tyłu obudowy 120 mm wentylatorem (razem 2). Obudowy, które przedstawiłeś nie wyglądają, żeby miały za dobre chłodzenie. Zależy też jak długu bedziesz render-ował na tym sprzęcię.
Napisano 21 Czerwiec 200915 l Autor Sprzęt ma przetrwać rok z obciążeniem 8-10 dziennie - to jest 2 maszyna więc budżet ograniczony. Z obudowami jest też dylemat. Preferowałbym, ze względu na umiejscowienie, coś z przednim/górnym wentylowaniem ale do 200 zł to jakieś same nonamy są.
Napisano 21 Czerwiec 200915 l Co do obudowy to osobiscie mam jakas zwykla tania obudowe, do ktorej wmontowalem dwa cichutkie wiatraczki po 10zl szt (tyl - przod). Komp od 2 lat nonstop wlaczony do liczenia i dziala bez zarzutu. Mysle, ze nie ma sie co pchac w jakies cuda za kupe kasy. Cyrkulacje powietrza mozna zrobic w zasadzie malym kosztem. Cieple powietrze dosyc dobrze wydostaje sie na zewnatrz. Zero zwisow.
Napisano 21 Czerwiec 200915 l Autor Znalazłem takei coś http://obudowy.info/produkty.php?id=1792&kategoria_id=121 3 wentylatory w zestawie a sam ze starej obudowy mam jeszcze 2 Czytam i dominują dobre opinie choć cena podejrzana.
Napisano 21 Czerwiec 200915 l ja mam prawie taką obudowę chiefteca klik i mogę z całym sercem polecić, bezśróbkowe mocowania, saneczki na hdd, dużo miejsca i nie świeci się jak psu ..... :P jest prawie idelana i tania
Napisano 22 Czerwiec 200915 l Autor Zastanawiam się czy nie wziąć Asusa P5QL-E. Czy pracuje ktoś z Was na tym? jak to się ma do tego Gigabyta i czy te 4 fazy zasilania robią różnice? Dzięki! Edytowane 22 Czerwiec 200915 l przez the_fgdf
Napisano 22 Czerwiec 200915 l Eeee nie tylko same nołnejmy, da się kupić coś bardzo dobrego http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Obudowy_do_komputerow/CoolerMaster/Elite/katalog,kat,6550/ Jakakolwiek Cooler Master Elite 3xx
Napisano 22 Czerwiec 200915 l Autor Wybrałem taki zestaw: CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 MB: Gigabyte GA-EP45-DS3L GPU: ASUS geforce 9600 GSO HDD: 2xSeagate Baracuda 250 gb RAM Patriot 4GB (2x2GB) PC800 CL4 LLK PSU: Amacrox Warrior AX450-PNF Obudowa: Sunbeam Freezing Storm DVD: LG dvdrw Dziękuje wszystkim za pomoc. Jak tylko dostane i poskładam podzielę się wrażeniami. Pozdro _BB
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Autor Operacja zakończona sukcesem: Zestaw działa teraz znacznie szybciej (jakieś 11 razy ;) ) nic się póki co nie gryzie. Jeszcze raz dzięki _BB