Napisano 25 Czerwiec 200915 l Witam! Mam animację postaci opartą o bipeda. Chcą ją wyeksportować do .x, używam do tego rozszerzenia Panda DirectX. Jest jeden mankament - pomimo możliwości eksportu całej masy różnych rzeczy, eksporter nie wspiera animacji opartej na bipedach. Wiecie może jak obejść problem? Może eksport do jakiegoś formatu, w którym utracę info, iż to biped (zostanie zamieniony na standardową animację szkieletową), a potem import i do .x? Albo jakiś modyfikator, względnie szatańska sztuczka?
Napisano 26 Czerwiec 200915 l Tak się składa, że ten exporter działa i perfekcyjnie obsługuje animki. Biped jest zamieniany na animację szkieletową i tyle. Owszem dotarcie, które ustawienia gwarantują poprawny export nieco zajęło. U mnie też był problem ale jak się okazało podpinałem animke chodzenia pod postać która akurat była w stanie 'STOP', no i się nie ruszała ;) Tak więc to nie wina exportu. Jeżeli uzywasz starszego maxa do 9 32bit włącznie to jako alternatywe możesz użyć format b3d.
Napisano 26 Czerwiec 200915 l Autor Dzięki za link, ale albo czegoś nie rozumiem, albo nie rozwiązuje mojego problemu - chcę całą animację mieć tylko w pliku .x, bez dodatkowych plików (o co chodzi z tymi .bip?). Adamek - że obsługuje animacje wiem, ale bipedów nie widzę. Na stronie producenta (http://www.andytather.co.uk/Panda/directxmax_mainfeatures.aspx) pisze przy Main Features: Skinning using Character Studio Physique and Max Bones/Skinning (Not Biped) No ale jeśli jakoś to zrobiłeś (może jednak się da - u mnie przy takim eksporcie eksportuje się sam szkielet w marszu, a przyczepiona do niego postać stoi w miejscu), to napisz, albo daj screeny ustawień eksportera jeśli możesz. Edytowane 26 Czerwiec 200915 l przez beatles