Skocz do zawartości

praca z plikiem .3ds w 3ds max

malagosia

Rekomendowane odpowiedzi

moj problem polega na tym ze po otwarciu pliku .3ds w 3ds max gdy chce nalozyc material przykladowo na np. sam blat w kuchni - 3ds max naklada mi ten material na wszystkie obiekty (cale mieszkanie wszystkie elementy w nim zawarte). dodam ze sam model zostal utworzony w autocadzie (wszystkie elementy utworzone zostaly na odpowiednich warstwach) i eksportowany do pliku formatu .3ds. czy moj problem jest zwiazany z czyms takim jak grupa elementow.. czy da sie ja jakos otworzyc albo rozbic na poszczegolne obiekty/wartwy/ kolory. bardzo prosze o dokladne wytlumaczenie co i jak z tego wzgledu iz jestem totalnym laikiem jezeli chodz o 3ds max. z gory dziekuje i sorry jezeli juz taki temat sie pojawil - ja go bynajmniej nie znalazlam

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Jeśli to grupa, zaznacz któryś z elementów sceny, powinny zaznaczyć się wszystkie naraz - wybierz z górnego menu Group->Ungroup. Jeśli opcja Ungroup jest niedostępna, to nie jest to grupa.

Upewnij się też, że przypisując materiał masz zaznaczony pojedynczy element, a nie wszystkie w scenie.

Robisz model w ArchiCad lub podobnym? Możliwe, że przy eksportowaniu z pierwszego programu do 3ds, masz ustawione tak, aby obiekty były przypisywane materiałami, np. jeżeli robisz blat za pomocą stropów, i później robisz sufit, to standardowo przypisany jest jeden materiał i tak później masz w jednej bryle to i to, musisz zmienić materiały przed zapisem di 3ds

ok udalo mi sie juz wyeksportowac model z autocada do 3dmaxa tak ze mozna wyizolowac konkretna grupe elementów.Wszystko jest ok poza tym ze przy nakladaniu konkretnego materialu na konkretny element(zaznaczam element izoluje element i nakladam materiał,wtedy caly robi sie jaskrawo zielony co tez mnie dziwi.ps.czemu tak jest???)) przy renderowaniu(vray 1.5) na powierzchni elementu pojawiaja sie czarne trojkaty,czyli czesc elementu jest na prawidlowej warstwie a czesc w czarne trojkaty...Jaka moze byc przyczyna?prosze o pomoc i dziekuje!

czarne trójkąty to najczęściej oznaka zdublowania elementu, tj masz dwa identyczne solidy w tym samym miejscu, albo usuń albo spróbuj w zakładce globas switches vraya ustawić secondary ray bias na jakąś wartość z zakresu 0.01, jeśli modelujesz w auto cadzie to lepiej jest importować dwg do maxa niż exportowac 3ds z autocada, przy imporcie masz wiele opcji, możesz sobie ustawić dzielenie na obiekty wg. warstwy lub koloru, ustawiać dokładność zaokrągleń itp.