Napisano 2 Lipiec 200916 l Witajcie. Męczę się z jedną rzeczą, Chciałbym potrafić zrobić tego typu kamyczki: Korzystam z VRaya i próbowałem już Dispem ale jeśli nim da się uzyskać podobny efekt, to nie umiem zrobić dobrej mapy :( Prosiłbym o rady i pomoc w odtworzeniu takiego efektu kamieni, jeśli przez VRayDisp. to chciałbym nauczyć się robić mapy odpowiednie... Jeśli jest inna, lepsza technika, chętnie się również nauczę. Jest mi to potrzebne do zlecenia więc naprawdę bardzo proszę o pomoc... Pozdrawiam!
Napisano 2 Lipiec 200916 l Autor No tak, 3Dmax + VRay wybacz... Spróbuje scatterem ale nie da się tego załatwić dispem? Bo przy tej okazji chciałem nauczyć się tworzyć odpowiednio mapy do niego...
Napisano 2 Lipiec 200916 l Można, ale po co? Zajmie ci to od cholery czasu, który można zmarnować w dużo ciekawsze sposoby. :) Cała akcja z vector displacementem byłaby niesamowitą stratą czasu. Nie ma sensu. Displacement średnio się nadaje do takich spraw.
Napisano 2 Lipiec 200916 l Autor O Michar, serwus! A jakiś tutorial miałbyś na myśli, bo w particlach to jestem jeszcze bardziej zielony... Wstępnie będę próbował scatterem, ale bym był wdzięczny za krótką lekcyjkę oparticlach :)
Napisano 2 Lipiec 200916 l scatterem bedzie trudno uniknac przeciec obiektow ja tez obstawiam partcile flow... w helpie masz calkiem niezle tutoriale, nie wiem czy duzo wiecej potrzeba do szczescia
Napisano 2 Lipiec 200916 l Przecięciami obiektów raczej przejmować się nie warto moim skromnym zdaniem, no chyba że robisz jakieś ekstremalne zbliżenia. Ja bym to sobie podzielił. Mniejsze kamyczki trasznąc dispem (bardo fajne mapy możesz sobie zrobić w ZB albo renderując zetkę odpowiednio wcześniej przygotowanej geometrii, był gdzieś tutek), średnie kamyczki rozrzucić scatterem, a większe ładnie ułożyć ręcznie. Oczywiście wszystko zależy od tego jak bardzo obiekt ma być widoczny w kadrze :) Pozdrawiam
Napisano 2 Lipiec 200916 l http://www.evermotion.org/tutorials/show/7938/making-of-time-under-the-tree tu jest zasada o ktorej mowie. Gosc ma bardzo spaprany ten particle flow, np ma 2 razy shape, speed ktory jest nie potrzebny i 2 razy position. Ale tak jak pisaja, w helpie powinienes znalesc potrzebne ci odpowiedzi.
Napisano 2 Lipiec 200916 l Autor O rety Particle Flow pomaga... to jest to, dziękuję!! Już widać efekty, bo łyknąłem kiedyś podstawy Particle View, do tego tutorial z Evermotion i myślę że dam radę. Dzięki Wam bardzo! Pozdrawiam!