Napisano 3 Lipiec 200915 l witam Pisalem wczesniej o tym ze nie moge zainstalowac 3ds maxa na najnowszym windows 7 x64. Pobralem triala z oficjalnej strony 3ds maxa , zainstalowalem a pozniej tego swojego 3d maxa x64 i co dziwne zainstalowal sie. Ale nie tym chce pisac. Sprawa polega na tym ze ten sam projekt otworzylem i wyrenderowalem w 3d maxie 32 bitym jak i 64 bitowym . I co sie okazalo, 3ds max 64 bit renderowal scene w czasie : 3 minuty i 6 sekund natomiast 3ds max 32 bity w czasie 2 minuty i 40 sekund . Sprawdzalem dwa razy . I to mnie strasznie dziwi , przeciez system 64 bitowy wraz z oprogramowaniem 64 bitowym powinien renderowac szybciej . Tak wiec moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego taka roznica w czasach renderowania ??? Jak by ktos mogl sprawdzic na swoich projektach czy tez program 32 bitowy dziala szybciej. Dodam ze moj sprzet to : Intel C2D e7400 i 4GB ram 800MHz grafika radeon HD4500 . Pozdro4all
Napisano 3 Lipiec 200915 l I to mnie strasznie dziwi , przeciez system 64 bitowy wraz z oprogramowaniem 64 bitowym powinien renderowac szybciej . No to akurat jest wierutna bzdura, system i programy x64 potrafią po prostu zaadresować więcej pamięci... tyle i nic ponadto. x64 to nie jest jakiś magiczny dopalacz skracający czasy rendera o połowę. Ba... teoretycznie powinno być nawet minimalnie (tak bardzo minimalnie, że nie bierze się tego pod uwagę) wolniej - oczywiście dla scen, które nie mają ogromnego (przekraczającego możliwości architektury x86) zapotrzebowania na pamięć. Co do twojego przypadku - ciężko powiedzieć... może sam max nie bardzo z win7 ? Może to win7 ma jakieś problemy z przydzielaniem zasobów ? Toż to ciągle beta.
Napisano 3 Lipiec 200915 l Co do twojego przypadku - ciężko powiedzieć... może sam max nie bardzo z win7 ? Może to win7 ma jakieś problemy z przydzielaniem zasobów ? Toż to ciągle beta. Nie ma to jak stary, poczciwy XP ;)
Napisano 4 Lipiec 200915 l Autor streaker moze faktycznie masz racje ze systemy x64 nie zawsze sa szybsze. Powrocil bym do wersji 32 bitowej ale mam 4 GB ramu i zwykly xp wykryje tylko 3,25 GB tak wiec zostane przy systemie x64 ale bede pracowal na wersji x86 . Znalazlem ten maly test ktory moze mniej wiecej przyblizyc tematyke : http://winforum.pl/showthread.php?t=14385 Pozdro