Napisano 6 Lipiec 200915 l Witam! Mam pytanie: jak zmienić widok w blenderze na taki, jaki podano (a właściwie to nie podano) tu: http://xavier.pl/grafika/blender-tutorial-modelowanie-pionka-szachowego/ Trzymając wciśnięty CTRL (przesuwanie skokowe) wyciągnij je o 0.1 jednostki na osi Z. Przytrzymaj CTRL+SHIFT dla jeszcze dokładniejszego poruszania się. Potwierdź klikając LPM (lewym przyciskiem myszy). Z tym to OK. Ale dwa screeny dalej jest jakiś dziwny widok (8 screen od samej góry). Jak go włączyć? Kiedy robiłem dokładnie to, co pisali docierałem do tego miejsca i nic dalej. Przeskaluj (klawisz S od scale) najwyższy okrąg zmniejszając go o 0.2, czyli jego wymiary X, Y i Z to 0.8. Tego nie rozumiem. Z góry dzięki!
Napisano 6 Lipiec 200915 l Chodzi ci o widok od boku? klawisz 1 albo 3 na numerycznej. Czy może chodzi o edit mode? (to gdzie widać kropki czyli vertexy) wciśnij tab Przeskaluj (klawisz S od scale) najwyższy okrąg zmniejszając go o 0.2, czyli jego wymiary X, Y i Z to 0.8. trochę niejaśnie to napisane z tymi wymiarami, ale przypuszczam że musisz wybrać ten okrąg na żółto, wcisnąć S, i potem albo z wciśniętym ctrl przesunąć aż będzie pisało .8 pod viewportem, albo wpisać .8 klawiszami.