Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Bardzo proszę o info : jak sprawnie przerzucać modele ze sketchupa do cinemy. Chodzi oto żeby później w CD4 sprawne uzupełnić detal, tekstury...i wyrenderować.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

trzeba sobie kupic sketchup pro, tam jest opcja exportu do roznych formatow, w tym obj z tego co pamietam

Napisano

krootko moowiac zapomnij i to nie chodzi o c4d ale ogoolnie siatka z skecha jest tak ciasna, ze w logiczny sposoob lepiej zrobic model od nowa w danym programie niz optymalizowac obj z skech;a.. chyba ze exportujesz prosty box hehe:P.. chyba ze powstau jakis "cudowny" exporter...bo w sumie to jakis rok temu prubowalem takich manewrów, i plan spalił na panewce.. chyba ze chcesz tylko renderowac ..albo ostatecznie texturowac model z skup ale to tez jazda...

Napisano

da się importowac ze skeczapa do cinemy. po 1 musisz miec skeczapa pro- tam jest mozliwosc importu do pliku 3ds. po 2 jesli poprostu przeniesiesz model to cinema potraktuje go jako całą bryłę.zeby tego uniknac musisz pogrupowac powierzchnie w skeczapie. np to co chcesz zeby bylo ze szkla razem, to co drewniane razem itd.potem save as 3ds i otpwoerasz w cinemie a w oknie dialogowym masz te grupy w postaci poligonów.

Napisano

mikeeho: Całkowicie się zgadzam, ale trochę racji ma też sicksicksick.

Sam tak exportowałem Sketchupem pro, to wiem. Można się w to bawić,

grupować, ale jest trochę poprawiania po skechupie mimo wszystko. Jest wiele

nie potrzebnych linii, których nie pokazywał Scetchup. Generalnie siatka

jest skopana czasami. A jak przyjdzie ją poprawiać, to narzędzia takie jak

np. "nóż" wariują na takich bryłach. Albo chciało by się nurbsem wygładzić? nie

da rady. W każdym razie nie zawsze. To tak z grubsza, bo to nie wszystko.

Jak się ktoś uprze, można czemu nie,

ale mnie np. się nie chciało. Jeśli coś prostego, to wolałem od nowa zrobić w

c4d.