palmer Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Witam Zrobilem model zamknietego pomieszczenia i nie jestem zadowolony z odbic jakie uzyskuje na materiałach wewnatrz. Pomieszczenie posiada 3 okna + doswietlenie przez świetlik w suficie. Glownym swiatlem jest vray sun+sky. Dodalem jeszcze vray w kazdym oknie. czy jest mozliwosc doswietlenia wnetrza zamknietego pomieszczenia mapa HDRI i pozostawienie vray sun+sky ?? bede wdzieczny za wskazowki
pressenter Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Jest. Możesz wrzucić mapkę hdri w environment, a vray sky w background.
palmer Napisano 14 Lipiec 2009 Autor Napisano 14 Lipiec 2009 Jest. Możesz wrzucić mapkę hdri w environment, a vray sky w background. khm... HDR wrzucam w enviroment (klawisz 8) a gdzie znajde background zeby wrzucic vray sky ?
Vehr Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 HDRI w f10-> vray ->vray:enviroment i reflection...a vray sky pod 8 to jest chyba tak
palmer Napisano 14 Lipiec 2009 Autor Napisano 14 Lipiec 2009 mam - dzieki ! Zawsze myslalem ze gdy wstawie HDRI w enviroment "8" to zniknie mi vray sun. A tutaj zastepuje tylko vray sky przez hdri ....? prawda to czy nie ...? :)
pressenter Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Hmm, tutaj chyba troszkę mylisz pojęcia: vray sun to punktowe źródło światła. Environment, który masz po naciśnięciu klawisza "8" to tło sceny, i to co tam wrzucisz będzie widać za oknem. Niestety ma ono też wpływ na oświetlenie sceny, czego według mnie nie powinno być, ale dzięki temu możesz zrobić taki trick, na jakim Ci zależało. Environment w ustawieniach vraya to ogólne światło, pochodzące "ze środowiska", ale nie mające wpływu na tło sceny. 1
cucsoniuss Napisano 23 Lipiec 2009 Napisano 23 Lipiec 2009 a jeżeli mam zamknięte studio zrobione np z cylindra i wewnątrz są vray lighty. Czy istnieje możliwość odbić hdri na obiektach wewnątrz studia. Daje mapkę hdri w enviroment i vray eniviroment i nic. Chodziło by mi o możliwść "przenikania" tych map hdri przez studio.Z góry dzięki za pomoc
Vehr Napisano 23 Lipiec 2009 Napisano 23 Lipiec 2009 Nie wiem czy dobrze pisze ale mozesz chyba zrobic tak wrzucic vray light i w textures (use texture) wrzucic mape hdri
cucsoniuss Napisano 23 Lipiec 2009 Napisano 23 Lipiec 2009 spróbuje, ale raczej nie da rady (tzn odbicia pewnie będą) ale mapy hdri tek które używam są ot mapy panoramiczne studia. Gdy dam do vray lighta to będą odbiegały od oryginału. Będą za wąskie itd...itp a co za tym odbicia nie takie jak powinny być
Rekomendowane odpowiedzi