Napisano 15 Lipiec 200915 l Witam wszystkich! Mam problem z uruchomieniem Yafaraya 0.1.0 RC3 (dla pythona 2.6) pod Blenderem 2.49a (skompilowanego w pythonie 2.6). Naturalnie posiadam zainstalowanego Pythona 2.6 i blender go wykrywa... Zatem, przynajmniej w teorii, wszystkie warunki do uruchomienia Yafaraya są spełnione... Ale w blenderze 2.49 usunięto spod przycisku "Render" listę wyboru renderera, a po zainstalowaniu yafaraya nigdzie nie widzę opcji pozwalającej na jego uruchomienie... W folderze yafaraya (%folder blendera%\YafaRay) nie ma żadnego pliku wykonywalnego .exe oprócz deinstalatora... Może jestem dziwny, ale na prawdę nie wiem, jak uruchomić/wyrenderować cokolwiek w tym rendererze :rolleyes: Proszę o wskazówki... Z góry dziękuję. Pozdrowienia z mazur :D
Napisano 15 Lipiec 200915 l Witam wszystkich! Mam problem z uruchomieniem Yafaraya 0.1.0 RC3 (dla pythona 2.6) pod Blenderem 2.49a (skompilowanego w pythonie 2.6). Naturalnie posiadam zainstalowanego Pythona 2.6 i blender go wykrywa... Zatem, przynajmniej w teorii, wszystkie warunki do uruchomienia Yafaraya są spełnione... Ale w blenderze 2.49 usunięto spod przycisku "Render" listę wyboru renderera, a po zainstalowaniu yafaraya nigdzie nie widzę opcji pozwalającej na jego uruchomienie... W folderze yafaraya (%folder blendera%\YafaRay) nie ma żadnego pliku wykonywalnego .exe oprócz deinstalatora... Może jestem dziwny, ale na prawdę nie wiem, jak uruchomić/wyrenderować cokolwiek w tym rendererze :rolleyes: Proszę o wskazówki... Z góry dziękuję. Pozdrowienia z mazur :D To menu służyło do renderowania w yafrayu, a nie w yaf(a)rayu i nawet jakby było w yafarayu byź nic nie wyrenderował ;p Do renderowania w yafaray służy skrypt pythona który znajdziesz w menu render (na górze obok file, add, game...)-> yafray.
Napisano 15 Lipiec 200915 l Autor Nie mam takiej opcji w menu Render :/ Ale w folderze %indigo%\python są jakieś pliki :D Możesz wskazać, który mam ruszyć np. text editorem w blenderze? Będę wdzięczny :D Pozdrowienia.
Napisano 16 Lipiec 200915 l Zwróć uwagę jak instalujesz Yaf(a)ray nie wiem czy instalator RC jest zblizony do zwykłego ale w "zwykłym" było tak , że najpierw wskazywało się folder gdzie ma być Yaf(a)ray a następnie gdzie jest blender .
Napisano 16 Lipiec 200915 l Autor Nie wiem, jak w "nie RC", ale ta wersja nie każe wskazywać folderu instalacyjnego blendera... Żadnego folderu, oprócz instalacji Yafa nie muszę wskazywać... Mimo to, w obydwu folderach pluginów blendera (dane aplikacji i %programfiles\blenderfoundation%\blender) znajdują się pliki yafa... Automatycznie się tam kopiują... W takim razie, skąd mogę pobrać yafa dla pythona 2.6, bez dopisku RC3? Na stronie yafaray.org jest tylko ta wersja :( Pozdrowienia
Napisano 16 Lipiec 200915 l Mnie też to pytanie nurtuje nurtuje dla tego też pisałem w innym temacie czy nie da się jakoś używać jednocześnie 2.5 i 2.6 no ale może znajdzie się ktoś bo ja nie mam przez najbliższe dni możliwości kombinować czas nie pozwala :cool:
Napisano 16 Lipiec 200915 l Blender 2.49a potrzebuje do poprawnego działania pythona 2.6, a z kolei z tą parą idzie jedynie YafaRay 0.1.1 RC3.
Napisano 17 Lipiec 200915 l Nie mam takiej opcji w menu Render :/ Ale w folderze %indigo%\python są jakieś pliki :D Możesz wskazać, który mam ruszyć np. text editorem w blenderze? Będę wdzięczny :D Pozdrowienia. Jak nie masz jak masz? Na screenie w menu render masz na samym końcu yafray export 0.0.3
Napisano 17 Lipiec 200915 l Autor Przypominam, że mowa o yafarayu, a nie yafrayu. Ponadto radzę poszukać na blenderartists.org o YafRay Export. Pozdrowienia :D
Napisano 17 Lipiec 200915 l Przypominam, że mowa o yafarayu, a nie yafrayu. Ponadto radzę poszukać na blenderartists.org o YafRay Export. Pozdrowienia :D Eksporter do yafaraya właśnie nazywa się trochę zwodniczo "yafray export" - dlatego też napisałem w poprzednim poście żebyś szukał yafray, a nie yafaray ;]. PS. jakbyś chciał użyć Yafray (starą wersję) w blenderze to już nie można bo wyrzucono, ale skrypt który pokazałeś mimo, że nazywa się yafray służy do nowej wersji (czyli yafaray).
Napisano 22 Lipiec 200915 l Autor Dzięki za zainteresowanie, ale na razie sprawdzam luxrendera, a poza tym ten exporter do yafraya zainstalowałem sobie już dużo wcześniej, zatem jestem pewien, że nie ma on nic wspólnego z yafarayem. Pozdrowienia.
Napisano 22 Lipiec 200915 l Dzięki za zainteresowanie, ale na razie sprawdzam luxrendera, a poza tym ten exporter do yafraya zainstalowałem sobie już dużo wcześniej, zatem jestem pewien, że nie ma on nic wspólnego z yafarayem. Pozdrowienia. Zainstalować mogłeś dużo wcześniej, ale jest pewne że nie służy on do niczego innego jak właśnie do renderowania w yafarayu.
Napisano 18 Grudzień 200915 l Dzięki za zainteresowanie, ale na razie sprawdzam luxrendera, a poza tym ten exporter do yafraya zainstalowałem sobie już dużo wcześniej, zatem jestem pewien, że nie ma on nic wspólnego z yafarayem. Pozdrowienia. Jak odpalam yafaray wyskakuje mi błąd blender.exe "Nie znaleziono punktu wejscia procedury ?tau@DensityVolume@yafaray@@UAE?AVCcolor_t@2@ABVray_t@2@MM@Z w bibliotece yafraycore.dll" nie wiem dlaczego, mam phytona 2.6 zainstalowalem zgodnie z instrukcja. Mam jeszcze pytanie co do luxrendera. Ile zajmuje renderowanie malej sceny z jednym źródłem światła, u mnie zajmuje to ok godziny, moj komp intel core 2 duo 2 GHz, 2 g ram 798 Mhz