cucsoniuss Napisano 23 Lipiec 2009 Share Napisano 23 Lipiec 2009 (edytowane) Witam, wziąłem się za modelowanie tego oto motoru. Radziecki ale na planach BMW. Detal na razie silnik trochę odbiega od oryginału ale jego większe elementy są w miarę równo. Docelowo chce go trochę przerobić. Nie na wojskowego ale na bardziej chooperowatego. Czekam na komenty P.s zdjęcie znalezione na google Edytowane 29 Wrzesień 2009 przez cucsoniuss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzy Napisano 23 Lipiec 2009 Share Napisano 23 Lipiec 2009 Fajnie że modelujesz coś z radzieckich bokserów. W twoim poście jest jednak mała nieścisłość, bo to co modelujesz to, jak widzę, K-750, a on nie opierał się bezpośrednio na planach BMW. Na licencji BMW powstał wcześniejszy radziecki bokser - M-72, dopiero na jego bazie rosjanie wytworzyli K-750. W zasadzie w K-750 tylko silnik jeszcze przypominał to co było w BMW, cała reszta była już radzieckiej konstrukcji. To tak tylko w roli małego sprostowania. Co do modelu, to niestety, ale moje oko, które już niejeden taki silnik widziało, mówi mi że masz sporo niezgodności z oryginałem. To co mi się od razu rzuciło w oczy: sam blok silnika jest ogónie zbyt kanciasty, zwłaszcza ta szersza część zaraz przed skrzynią biegów, pod którą znajduje sie koło zamachowe i tarcze sprzęgłowe, żeberka w cylindrach są zdecydowanie za grube, mocowanie prądnicy jest jakby trochę lipne (pod nią na całej długości była "część" bloku silnika), mocowanie filtra powietrza jest za wysokie i pochylone pod złym kontem, ten zaokrąglony dekiel z przodu powinien być osobną częścią, to kółko które mocuje wał napędowy do skrzyni biegów (zapomniałem jak się nazywa) jest raczej za małe, mocowanie cylindrów do bloku powinno wyglądać nieco inaczej, ogólnie blok sprawia wrażenie zbyt szerokiego. To tak co mi się nie spodobało na pierwszy rzut oka. Keep working!:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 23 Lipiec 2009 Share Napisano 23 Lipiec 2009 Proporcje skopane ale fajnie że wziąłeś ruska na warsztat. Co do silnika to niby jest to m-72 ale głowice od k-750 a skrzynia od dniepra :) Trochę tego w realu przez moje ręce przeszło i niejeden złożyłem. Jak chcesz to mam blueprinty tego silnika i całej m-72. Ozzy: silnik kaśki różni się od emkowskiego głownie blokiem silnika (w k-750 żebrowany dół), głowice też ale to można łatwo zmienić. Inne są też gaźniki i niektóre detale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 24 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2009 no widzę że na pro-fachowców trafiłem. Tak jak wcześniej pisałem dużo elementów odbiega od oryginału ale gdyby to miało wglądać jak oryginał może pod koniec wakacji bym silnik skończył.Mało danych jest i większość części "na oko" robiłem, ale głównie te elementy które na końcowym rederze będą niewidoczne (no fakt jest trochę za wąski) Stąd prośba do siwego o przesłanie blueprintów m-72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 24 Lipiec 2009 Share Napisano 24 Lipiec 2009 http://siwy.niewnikaj.pl/wrzuta/M-72.rar - rysunki techniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 24 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2009 zajebiste, dzięki. Od nowa silnika nie bede robił ale postaram się go poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzy Napisano 24 Lipiec 2009 Share Napisano 24 Lipiec 2009 Ozzy: silnik kaśki różni się od emkowskiego głownie blokiem silnika (w k-750 żebrowany dół), głowice też ale to można łatwo zmienić. Inne są też gaźniki i niektóre detale. Racja, ale są to raczej detale, ogólny "zarys" silnika jest bardzo podobny:). Zresztą też znam te tematy, miałem u siebie silnik od kaśki, w garażu aktualnie stoi emka. W sumie to jak cucsoniuss chce to mogę porobić zdjęcia tego silnika, zawsze refki się przydazą, tym bardziej że silnik jest teraz rozebrany, więc można dokładnie obfotografować:D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 25 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2009 powyrównywałem model trochę do blueprintów co siwy wysłał wiec chyba będzie spoko bo robić wszystkiego od nowa baaardzo mi się nie chce. Szkoda że tak późno założyłem ten wątek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2009 Kolejne rendery. Baku jeszcze nie skończyłem zrobię jeszcze taką rynnę od dołu żeby mógł na ramie się trzymać. Na ostatnim renderze opona trochę z felgi wychodzi, będzie trzeba poprawić. Wózka nie bede robił chce go bardziej "komercyjnego" zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..:: WIKTOR ::.. Napisano 21 Sierpień 2009 Share Napisano 21 Sierpień 2009 O super! Klimatyczny sprzet. Modeling widze oszczedny :) Dokoncz model bo naprawde fajny obiekt sobie wybrales - cos nieoklepanego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 21 Sierpień 2009 Share Napisano 21 Sierpień 2009 spoko ale: tak na oko to rama, wahacz są za chude, rurki od filtra powietrza do gaźników też za cienkie. połączenie wahacza z dyfrem coś nie tak, za delikatne takie i złe w proporcjach. Dźwignia zmiany biegów ci w ramę weszła, powinna być nad nią. jedziesz dalej pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kellyq Napisano 21 Sierpień 2009 Share Napisano 21 Sierpień 2009 też popieram wybór, sam też owego czasu chciałem go robić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2009 85% modelowania za mną. Zostały tylko rury wydechowe, "nóżka" tylna lampa, kilka linek, kabelków i trochę cześć przy silniku, hamulec tylni...chyba to już wszystko. Czekam na krytykę i komentarze. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 Ach, przypomniałeś mi stare dobre czasy, jak modelowałem jako pracę dyplomową (WIT), model IFY BK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 spójrz na przedni błotnik: jego mocowanie z dołu, mocowanie z góry i pomyśl jak przedni widelec będzie pracował. W oryginale tego modelu błotnik jest mocowany tylko z góry i jest nieruchomy a między nim a kołem jest większy prześwit. Parę detali jest w złych proporcjach ale ogólnie wygląda git i kupy się trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2009 łeee...no fakt. Z tyłu dostrzegłem ten problem i dałem błotnik trochę wyżej żeby nie haczył na wybojach, z przodu dałem to dolne mocowanie żeby fajniej wyglądało...dziwiło mnie to że tylko w jednym miejscu jest łączenie. Już poprawiam. Dzięki za cenną uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 28 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Ok model już gotowy. Zaraz zabieram się za nakładanie materiałów. Wstępnie finalny render będzie samego motoru.Zastowie go jednak na jakiś czas i gdy podciągnę się w organice zrobię jeszcze motocyklistę. Czekam na komentarze i uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 ogólnie ok, ale błotnik z przodu za nisko nad kołem a linka gazu do prawego gara poprowadzona nie tak, powinna iść pod zbiornikiem bo będzie przeszkadzała. Brakuje siedzenia pasażera albo dziur w błotniku po nim. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Kolejny update. Otoczenie na razie tylko "żeby było". Skończę nakładanie materiałów to się za nie wezmę. Kuśi mnie aby je wymodelować...czas pokaże czy będę miał do tego chęci. By cucsoniuss at 2009-09-29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marioza Napisano 30 Wrzesień 2009 Share Napisano 30 Wrzesień 2009 extra motorek , szczególnie silnik mi sie podoba , moze dlatego ze nie mam nigdy cierpliwosci na budowe takich rzeczy, korzystałes z fot czy jakis planów dokładniejszych tego silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 donMario, korzystałem z planów do m-72 od siwego kilku zdjęć i kilka razy miałem możliwość obejrzenia tego motoru. To już chyba koniec pracy nad materiałami...silnik mi trochę nie pasuje, ale już wykorzystałem wszystkie moje możliwości. Sądzę że dużo dałby vraydirt jednak w mojej wersji vraya ta mapa niestety nie działa. Jeżeli ktoś zna jakiś fajny sposób na "bród" byłbym wdzięczny za podpowiedz. By cucsoniuss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi