Napisano 23 Grudzie艅 200222 l Cze Mam problemy z brazilem pod WinXP... gdy renderer przelicza nieco bardziej z艂o偶one fragmenty sceny wyskakuje mi komunikat o b艂臋dzie i wywala mi maxa... czy jest na to jaki艣 spos贸b opr贸cz zmiany systemu?
Napisano 25 Grudzie艅 200222 l chyba juz ten problem ktos CI rozwiazal na f3d :), zwykle to wina jednego z ponizszych czynnikow: -walnieta pamiec -przetaktowana pamiec -podkrecony procesor
Napisano 25 Grudzie艅 200222 l a to sorry, dokladnie nie poczytalem posta, tam na f3d, chodzilo Ci o wylaczanie sie kompa a nie brazylijk臋 zawsze si臋 wiesza w tym samym miejscu czy nie ? je偶eli crash NIE nast臋puje za kazdym razem dok艂adnie w tym samym momencie to wina le偶y raczej w kompie ja co艣 takiego mia艂em kiedy艣 ze scanline w max4 , d艂ugo nie mog艂em doj艣膰 dlaczego, wszystkie inny programy dzia艂a艂y ok, max 2.0 i viz 3.0 tez, myslalem ze problem w max4, ostatecznie okazalo sie ze procesor byl troche podkrecony (nie przezemnie tylko takie poprostu sprzedawala firma), po ustawieniu biosa tak jak powinien byc wszystko dzialalo juz ok ewentualnie moze za ma艂o pami臋ci( ale to raczej nie wchodzi wgre bo masz chyba 512), lub zla jej konfiguracja w BIOSIe nic innego mi nie przychodzi do glowy
Napisano 25 Grudzie艅 200222 l Wiesza si臋 nie zawsze w tym samym miejscu, a w艂a艣ciwie to nie wiesza si臋 :-) Opisz臋 dok艂adniej wszystko: Mam WinXP Proffesional, Maxa 4.0 i brazila 1.0.3. Pami臋膰 dzia艂a ok, nic nie by艂o podkr臋cane ani przetaktowywane. Gdy pracuj臋 przy brazilu i przelicza on jakie艣 nieco bardziej skomplikowane sceny wyskakuje mi komunikat: Application Error An error has occured and the aplication will now close. Do you want to save... Acha, gdy brazil by艂 1.0 te偶 go wywala艂o :-((( btw. czasem jest tak, 偶e przeliczy ca艂膮 scen臋 i go nie wywali, a czasem pada ju偶 w 艣rodku :-))) ...gdy przesadz臋 z ustwieniami, to nawet nie zacznie... wydaje mi si臋, 偶e to wina Win, ale nie wiem co tam mo偶na jeszcze przestawi膰. Gdy zmieni艂em dyski pliku stronnicowania na chwil臋 pomog艂o (tj. 1 render), a p贸藕niej znowu zacz膮艂 z tym komunikatem :-)
Napisano 26 Grudzie艅 200222 l Zdiagnozowa艂em problem - co艣 jest nie tak z plikiem stronnicowania w Win. Im mniejszy plik, tym szybciej mi b艂膮d wyskakuje :-(((
Napisano 27 Grudzie艅 200222 l witam!! Nie wiem czy dobrze powiem bo nie chcialo mi sie czytac wsyzstkich wypowiedzi ;p ale moim skromnym zdaniem powinienes podniesc plik swap windowsa do jakichs 6gb to znaczy ten problem czesto wyskakuje jezeli nie masz pliku stronicowego ustawionego jezeli max wykozysta cala pamiec nie ma mozliwosci dalej wykonywac dzialan bo nie ma naczym ;p wiec ustaw plik stronicowy .np startowy 6 gb koncowy 6 gb powinno byc juz dobrze ;-) polecam win 2 k chociaz sam go nie mam :-(
Napisano 27 Grudzie艅 200222 l No w艂asnie, chodzi o to, 偶eby ju偶 nie zwieksza膰 bardziej tego pliku. To jest po prostu bez sensu - gdy czasem renderuj臋 co艣 w rozdzielczo艣ci powy偶ej 2500x2500 to musia艂bym mie膰 swapa chyba z 20GB! Co jest nie tak z tymi ustawieniami, bo swap si臋 zape艂nia, a po wykonanym renderze nie chce si臋 wyczy艣ci膰... dopiero jak mi b艂膮d wyskoczy to swap zaczyna czyszczenie :-(((
Napisano 2 Luty 200322 l Jakiego masz maxa M@TI? bo u mnie pod maxem 5 brazilek nawet nie dychnie. Lekarstwem okazal sie max 4.2. Tera hula az milo :))
Napisano 2 Luty 200322 l Mam 4.2 i sie ciagle wiesz, ale to chyba przez Win XP!!! Btw. Loooknijcie do WIP - moje nowe dzie艂o...
Napisano 2 Maj 200322 l a max uzywa systemowego swapa? nie hibernuje sie wiec chyba nie, tak jak photoshop. tak tylko sobie pisze bo nie jestem mocny w te klocki
Napisano 3 Maj 200322 l plik swap jest rzeczywiscie problemem dla brazila, czasem gdy dysk jest troche zbyt wolny (tak jak np. moj) to brazil tez sie wiesza, tylko ze dla mnie wiesza sie przy otwieraniu material editora (max 4, 4.2 i 5) gdy mam ustawiony w ME jako renderer brazil a nie scanline
Napisano 6 Maj 200322 l Cytat Originally posted by M@Ti Ludzie - patrzcie czasem na daty!! vzdenerwowany] ...niom... mimoze zdarzylo ic sie to wczesniej problem dotyczy niektorych np. teraz, a odpowiedz wcale nie musi byc dla ciebie przeznaczona..
Napisano 6 Maj 200322 l Ale to ja za艂o偶y艂em topica, zrezst膮 popatrzcie na posty - nawet je艣li post o tprzedmiocie interesuj膮cym pytaj膮cego jest jeszce w czo艂贸wce danego dzia艂u to ten i tak wali nowy temat, bo nikomu si臋 nie chce tutaj przeglada膰 \"staroci\"... ufff... takie 偶ycie ;))) Niemniej jednak piszcie sobie, piszcie - wszak norm臋 trzeba wyrobi膰 ;)
Napisano 12 Maj 200322 l wiesz Mati ..u mnie z koleii jak u kogo艣wcze艣niej na tym temacie te偶 wywala maxa na xp ..ale najcz臋艣ciej przy edycji materia艂贸w .najpierw my艣la艂em 偶e to wina ramu ..mia艂em 256...ale par臋 dni temu dokupi艂em troch臋 siadam my艣la艂em 偶e teraz ju偶 poszalej臋 ..co si臋 okaza艂o na 786 te偶 wywala....a do tego mimo wi臋kszej pami臋ci trzykrotnie czas renderingu wzr贸s艂 nieznacznie....no nic ja te偶 my艣l臋偶e to wian xp..wcze艣niej na 98 nie mia艂em tego typu problem贸w...mo偶e jakie艣 sterowniki albo co艣ik ..
Napisano 12 Maj 200322 l wiesz Mati ..u mnie z koleii jak u kogo艣wcze艣niej na tym temacie te偶 wywala maxa na xp ..ale najcz臋艣ciej przy edycji materia艂贸w .najpierw my艣la艂em 偶e to wina ramu ..mia艂em 256...ale par臋 dni temu dokupi艂em troch臋 siadam my艣la艂em 偶e teraz ju偶 poszalej臋 ..co si臋 okaza艂o na 786 te偶 wywala....a do tego mimo wi臋kszej pami臋ci trzykrotnie czas renderingu wzr贸s艂 nieznacznie....no nic ja te偶 my艣l臋偶e to wian xp..wcze艣niej na 98 nie mia艂em tego typu problem贸w...mo偶e jakie艣 sterowniki albo co艣ik .. pozdrawiam ...[piwo][piwo]
Napisano 12 Maj 200322 l WItajcie!!! Ja tez mam ten problem... pracuje na WinXP i 3ds max 4.25 + Finalrender. Gdy chce w oknach widokowych skopiowa膰 (klawisz shift +move) liczbe polygon贸w wieksz膮 ni偶 ok 30 ty艣 to wywala mi maxa... i co najdziwiniejsze... na dwoch komputerach pracuje... oba Athlony, oba na winxp i podobna ilo艣膰 pamieci 512 i 768... i tylko na jednym wyala mi sie maxik.. do tego na tym co sie wykrzacza, w konach widokowych zostaj膮 艣mieci... tzn. pozostalosci po zakmietych okienkach.. jakie艣 siatki, ktorych dawno by膰 nie powinnoo w danym miejscu... i dopiero pszesuniecie okna widowkowego powoduje od艣wierzeniu widoku... ech.... nie wiem co jest nie tak. nawet reinstall systemu nie pom贸g艂. HELP PLEASE!!!!!
Napisano 12 Maj 200322 l Arnet - u mnie jest to samo, ale na jaki艣 czas przesta艂o mi wywala膰 cholernika, a tu ostatnio znowu zacz膮艂 si臋 krzaczy膰 i nie mog臋 sobie Vipera sko艅czy膰!!!!!! Qrfa.... c贸偶 - jak pech, to pech!
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto