Napisano 30 Lipiec 200915 l http://img.epuls.pl/klubowe/811/811095_l/user/Cloud2.jpg chcialbym zrobic takie wlosy jak ma ten koles w linku. macie na to jakies patent? slyszalem o takiej metodzie ukadania splinow w taki ksztal i nadania im modyfikatora hair and fur. probowaniem, ale mi to nie wychodzi:P (pewnie cos zle robie...
Napisano 30 Lipiec 200915 l Modyfikator nakładasz na głowę a najlepiej na jakiś low poly obiekt pomocniczy a nie na spline.Dopiero w opcjach modyfikatora hair'n'fur w zakładce tools wybierasz recomb from splines i klikasz w swoje spline. Pozdrawiam:)
Napisano 31 Lipiec 200915 l a wiesz moze jak zrobic aby wlos byl grubszy? prubuje w parametrs ale nie widze takiego ustawienia... chodzi mi o to aby kazdy pojedynczy wlos byl grubszy, bo ja renderuje to wszystko sie zlewa i nie widac pojedynczych wlosow
Napisano 31 Lipiec 200915 l Ja tam dodaję h&f do spline'a, w tym wypadku wystarczy żeby były 2-3 spline'y zbiegające się ze sobą na końcu. Musisz znać kilka paramerów samego modyfikatora żeby to łądnie wyszło. Na początek rand scale będziesz musiał zmniejszyć i tip frizz żeby włosy bardziej podążały za spline'ami. Grubość włosa to root thickness(grubość na dole włosa u jego korzenia) i tip thickness(grubość jego końcówki) zwiększając oba parametry zwiększysz grubość włosa.
Napisano 31 Lipiec 200915 l Tomala dobrze gada. Sam kiedys duzo czasu przysiedzialem przy maxowym hairze i z wlasnego doswiadczenia powiem ze wloski na spline'ach sa najlepsze i ma sie nad nimi najwieksza kontrole. Recomb from spline nie daje takiej kontroli jakby sie chcialo. Wazne jest by nie robic haira z jednego obiektu (wszystkie spliny zatachowane) lecz zrobi kilka oddzielnych obiektow fryzurki (przykladowo tutaj 10 splinow tworzacych jakis tam fryz na glowie tu kolejne 10 i z takich paczek ukladac calosc owlosienia).
Napisano 31 Lipiec 200915 l ok jakos z forma sobie poradzilem ale one wygladaja... hm.. nijako... link: http://img508.imageshack.us/img508/583/wosy.jpg (nie smiac sie z twarzy to moja pierwsza:D) za realizm (np taki jak w linku z 1 postu) odpowiada ustawienie samego modyfikatora czy vraya?
Napisano 31 Lipiec 200915 l Chi,chi Tomala masz racje-chyba mnie zaćmiło wczoraj bo sam tak robiłem ze splinami:).Pewnie się zasugerowałem kakaku bo napisał że na splinach nie działa:) PS.kakaku zajrzyj do maxowego helpa akurat hair'n fur jest tam bardzo dobrze opisane,nawet po samych obrazkach można dużo wyczaić:).A tu masz 5 częściowy video tutorial samego tfurcy plugina : EDIT:wyglądają nijako bo musisz się parametrami pobawić:)Napewno końcówki masz za grube(tip thickness zmniejsz),zajrzyj do zakładki tools w modyfikatorze-tam masz render settings a w środku opcje jakości,typ renderingu,możesz przypisac parametr hair properites do wybranych świateł(w opcjach wybranego światła pojawią się parametry kłaków-resolution i fuzz.DUŻO zależy od oświetlenia. Edytowane 31 Lipiec 200915 l przez mafida
Napisano 31 Lipiec 200915 l Na początek zajmij się ułożeniem samych włosów potem ustaw materiał i światło. Teraz włosy które zrobiłeś wyrastają wzdłuż linii prostej żeby rosły bardziej nieregularnie ustaw w multistrand count=1 i pobaw się czymś co ma root w nazwie, może root splay? nie pamiętam bo dawno maxa nie uruchamiałem ;) Co do samego renderu choć pewnie Ci jeszcze do niego daleko to bardzo duże znaczenie mają cienie. Zakładam że będziesz renderować w mentalu. Cienie typu raytraced renderują się cholernie długo i są nie najlepszej jakości bo wychodzą takie jakieś postrzępione. Najlepszy wybór to mental ray area shadows. Wtedy w opcjach takich cieni w ustawieniach światła zaznaczasz jeszcze coś takiego jak detailed shadows o ile dobrze pamiętam i wychodzą całkiem ładne miękkie cienie. Niestety o ile taki rodzaj cieni sprawdza się przy włosach to przy reszcie modeli już nie. I tutaj dochodzi kolejny problem czyli renderowanie włosów na osobnym passie i dołączanie ich do reszty sceny w photoshopie bla bla bla. Ale do tego jeszcze dojdziemy o ile wytrwasz ;) Najpierw poukładaj te włosy na głowie.
Napisano 31 Lipiec 200915 l tez sie wlasnie zbieram do zrobienia wlosow dla modleu laski jakie robie, wiece pewnie tez bede tu czesto zagladal. Kazda pomoc sie przyda. W sumie przydalby sie watek podobny do "Renderow testowych.." tyle ze hair and furze bo racvzej sporo osob ma z tym problemy
Napisano 31 Lipiec 200915 l dzieki za szybkie odpowiedzi:) jakos to wyglada (ulozenie wlosow) ale mam jeden defekt ktorego nie rozumiem bo niby wlosy trzymaja sie splinow ale z jednej strony nie... http://img263.imageshack.us/img263/954/wosy.png ps. Tomala uzywam vraya :) dzieki za te opcje pomogly:) ps2. Mafida wiem ze duzo zalezy od swiatla ale ja w maxie jestem 2,5 miesiaca wiem tyle co nic:P Dzieki za podsuniecie tych opcji pobawie sie nimi:P ps3. Matti też tak uważam hair to duzy temat i duzo do nauki a trudno znalesc jakies lepsze tutki o tym :)
Napisano 31 Lipiec 200915 l dzieki za szybkie odpowiedzi:) jakos to wyglada (ulozenie wlosow) ale mam jeden defekt ktorego nie rozumiem bo niby wlosy trzymaja sie splinow ale z jednej strony nie... http://img263.imageshack.us/img263/954/wosy.png Jeśli chodzi o to że się rozczapirzyły końcówki to odpowiadają za to opcje frizz tip,kink tip i tip splay-spróbuj zmniejszyć wartości którejś z nich powinno pomóc. Pozdr:)
Napisano 31 Lipiec 200915 l Może Ci odwrotnie splajny złapało-tam gdzie powinny być czubki włosów robią się korzenie i vice versa.Spróbuj zejść na stacku na editable spline,subobject spline zaznacz wszystkie splajny i kliknij reverse w opcjach.
Napisano 31 Lipiec 200915 l pomoglo ale nadal jakby nie trzyma sie do konca splinow na koncu:P robie tak robie ok 5-6 arców attachuje je , make first na vertexy blizej glowy i na to hair, dobrze?
Napisano 31 Lipiec 200915 l Ja wolę robić jednego splajna,nadaje modyfikator hair,potem na subobject spline zaznaczam i kopiuje z wciśniętym shiftem-przy włączonym show end result-mam podgląd na żywo i wiem czy nie pomieszałem kolejności splajnów.Możliwe że właśnie masz kolejność pokręconą-kłaki się tworzą między splinami np.1-3-2 zamiast 1-2-3.Spróbuj zjechać jeszcze parametr random scale do 0 w general parameters.U mnie sę trzymają czubka jak na klej;)
Napisano 31 Lipiec 200915 l Show end result -pokazuje efekt działania modyfikatora nawet jeśli jesteś niżej na stacku.
Napisano 31 Lipiec 200915 l omg wiem :D bo probowalem ale na poczatku widzialem tam 2 spliny nie wiem dlaczego xD ps. nie wskazana jest edycja splinow po nalozeniu hair?:P Edytowane 31 Lipiec 200915 l przez kakaku
Napisano 31 Lipiec 200915 l ps. nie wskazana jest edycja splinow po nalozeniu hair?:P Chie,chie dlaczemu?Ja tam edytuje po nałożeniu i żadnych problemów nie zauważyłem:) Ps.jakbyś 2 spliny zweldował to by został 1 i włoski by znikły:) Edytowane 31 Lipiec 200915 l przez mafida
Napisano 31 Lipiec 200915 l tzn chodzi mi o zwykle przemieszczanie wertexow...:P bo u mnie nicy normalnie mozna je przesowac ale wlosy zostaja jakby nie szly razem z vertexami :P nie wiem o co chodzi
Napisano 31 Lipiec 200915 l U mnie się włoski ruszają jak vertexy przesuwam.Albo coś nie tak zrobiłeś,albo masz za dużo włosków w viewporcie i komp nie wyrabia albo cuś innego.W każdym razie powinny się zmieniać jak ruszasz vertexy:) Edytowane 31 Lipiec 200915 l przez mafida
Napisano 31 Lipiec 200915 l pewnie taka le to juz jutro pokombinuje bo dzisiaj i tak juz duzo w tym siedzialem:P oto moje wypociny :D http://img505.imageshack.us/i/cloudx.jpg/ co mozna jeszcze w nich pozmieniac? bo troche za bardzo przeswituja...:P ps . dzieki za wszystkie odpowiedzi:)
Napisano 31 Lipiec 200915 l oto moje wypociny :D http://img505.imageshack.us/i/cloudx.jpg/ co mozna jeszcze w nich pozmieniac? bo troche za bardzo przeswituja...:P Będę okrutny wszystko można poprawić;) Edit:dobra,dobra spróbuj zmniejszyć occluded ambience w zakładce material parameters,powinny być mniej przeżroczyste:) Pozdrawiam:) Edytowane 31 Lipiec 200915 l przez mafida
Napisano 1 Sierpień 200915 l Ale się wystraszyłem ... :D Spróbuj po prostu zrobić te kosmyki gęstszymi, zwiększ grubość włosów i/lub ich ilość tak żeby pojedynczy kosmyk nie był taki rzadki. Ponieważ włosy w tym przypadku są niemal proste więc możesz zaoszczędzić na segmentach i powiedzmy 10 zamiast standardowych 45 powinno wystarczyć. Nie wiem czy to będzie miało dostrzegalny wpływ na długość renderu ale warto spróbować.
Napisano 1 Sierpień 200915 l zastosowane do zalecen i oto efekt włala :D http://img38.imageshack.us/img38/8950/cloudpolepszony.jpg choc jest lepiej to mysle ze wiecej jednak segmentow potrzeba:P
Napisano 2 Sierpień 200915 l No narazie nie wygląda za bardzo jak włosy:)Spróbuj się bardziej na oryginale wzorować-kopiowanie cudzych dzieł to najlepsza nauka;)
Napisano 2 Sierpień 200915 l wiem ze kopiowanie ti najlepszy sposob nauki bo sam to robilem juz z kilkoma pracami:D tylko ze jak powiekszam włosy to ich materiał jest jakis lipny i wygladaja strasznie. da rade zrobic w vrayu materiał włosów i przypisac go tym moim?
Napisano 2 Sierpień 200915 l Cha,nie znam vraya,za moich czasów takich wynalazków nie było;).Ja bym mentalem się pobawił jeśli chodzi o kłaki.Masz w załączniku na szybko spróbowałem zrobić coś w tym stylu co pokazałeś. EDIT:Blach :P zapomniałem dorzucić zipa,masz jak chcesz scenkę z moimi kłakami(MAX2010) Edytowane 2 Sierpień 200915 l przez mafida
Napisano 2 Sierpień 200915 l mam maxa 9 i mi nie otwiera, jakis blad... uzywales standardowych kolorow czy cos innego do nich dodawales? nie znam sie nma mentalu:P
Napisano 2 Sierpień 200915 l No niestety max nie jest kompatybilny wstecz,nie otworzysz sceny z maxa 2010 w starszej wersji:(.Może sobie ściągnij triala 2010 ze strony autodesku. Nic wielkiego nie robiłem z mentalem,tyle że go włączyłem i to wszystko;).Użyłem 2 standardowe światła omni z cieniami shadow map,dodałem im parametry hair,podkręciłem ustawienia cieni.Włoski są standardowe z hair'n'fur -tylko trochę kolorki,specular i parę innych ustawień zmieniłem;)
Napisano 3 Sierpień 200915 l eh... podobno vray nie nadaje sie do hair and fur:/ ma swoje vrayfur i nic sie nie da zrobic:/ szukałem w google ale nie moge znalesc czy vrayfur da sie ustawic tak jak hair and fur wedlug splinow?
Napisano 3 Sierpień 200915 l czy vrayfur da sie ustawic tak jak hair and fur wedlug splinow? Nie. eh... podobno vray nie nadaje sie do hair and fur:/ ma swoje vrayfur i nic sie nie da zrobic:/ Nie kombinuj za dużo,hair'n'fur to tylko efekt(2d-przy ustawieniu buffer) nakładany na gotowy render.Nie będzie wyglądał inaczej w innym rendererze.Możesz nawet scanline go wyrenderować i będzie to samo co mentalu czy vray.Problemem może być odpowiednie oświetlenie i cienie,ciężko czasem ustawić światła tak żeby i model i włosy ładnie wyglądały-dlatego nieraz lepiej wyrenderować osobno model,osobno włosy i cienie.Potem można to wszystko poskładać np.w photoshopie. Można zmienić włosy z hair'n'fur w geometrie,albo splajny ale render będzie wooolny przy dużej ilości.W mental rayu jest jeszcze opcja mrprim -ale też wolno działa w porównaniu z buforem,można wyróbować dodatkowy shader dla kłaków mrprim-mu hair.