Napisano 4 Kwiecień 200421 l ostatnio zaczolem robic moj domeq. najpierw zrobilem boxa i wyciolem z niego srodek booleanem zeby zrobic sciany domu(50 cm). a potem zaczolem wycinac otwory na okna wszystko pieknie ladnie szlo az tu nagle sie skapnolem ze polowe zle powycinalem:(. No wiec wloczylem starego save\'a i zaczolem od poczatku ale cos jest nie tak bo wycina mi zle z przodu domu wszystko jest ok(tzn.wyciete otwory sa w scianie i maja 50 cm glebokosci) ale z tylu gdzie tez jest sciana 50cm gdy wycinam otwoty maja one jakies 1 cm glebokosci (tzn.tak jak by tam nie bylo sciany 50cm tylko 1 cm:() tutaj sa pliki (mam maxa 6) tak powinno byc! wytnijcie w scianie te zeczy ktore tu sa a tu scriny: tak powinno byc: (CHODZI MI O TE WNEKI W SCIANIE Z TYLU DOMQA!) tak jest: MI SIE WYDAJE ze cos porobalem face\'y Jak sie nie da tego zmienic to zaczne od nowa:((
Napisano 4 Kwiecień 200421 l ooo a myslalem ze Discreet uporal sie w wersji 6 z slynna juz boolean\'a :) nie przejmuj sie takie zachowanie max\'a to standard. proponuje zrobic poszcegolne sciany przy pomocy splinow: rysujesz prostokat a w nim mniejsze prostokaty - drzwi i okna, nastepnie konwertujesz je wszystkie do editable spline wybierasz ktrory kolwiek Atach\'ujesz do niego wszystkie pozostale a nastepnie extrude np na 50 cm i w ten sposob masz jedna sciane..
Napisano 4 Kwiecień 200421 l silver_pl: wpisz w wyszukiwarke forumowa > boolean wg. uzytkownika > MareG
Napisano 4 Kwiecień 200421 l o ciekawe akdsn ! dzeki pewnie mi sie to nawet kiedys przyda choc scianie i tak latwiej zrobic splinami :D
Napisano 7 Kwiecień 200421 l Moi drodzy użytkownicy 3Dstudio... Boolean działa na prawdę paskudnie w niektórych wypadkach. Musicie jak najbardziej minimalizować używania tej funkcji. W twoim przypadku zrobił bym boxa, potem przekonwertował do Editable Poly, a następnie opcją Slice kroił bym go ręcznie. Trochę to żmudne, ale skuteczne.