kwaspl Napisano 13 Sierpień 2009 Share Napisano 13 Sierpień 2009 To o co mi chodzi to to żeby wyrenderowac model wraz z informacja o cieniu ale bez tła jest taka mapa w maxie Matte/Shadow za pomocą której udaje mi się dostać cień ale za każdym razem kiedy eksportuje ten obrazek ta płaszczyzna na która nałożyłem ten materiał zostaje jako biała. Moje pytanie jest czy da się teko jakoś uniknąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noe Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 ?? Zostaje jako biala?? wez pokaz ten obrazek i jakiegos screena tego materialu, bo to na razie dziwnie brzmi:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Może spróbuj we wlasciwosaich płaszczyzny (prawym na nią -> Object properties) wyczyscic pole przy "Visible to Camera". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Google nie boli: http://www.google.pl/search?q=3ds+max+matte+shadow&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 nie uzywasz matte/shadow jako materialu tylko w prawym myszy na obiekcie ktory ma byc matted -> vray properties i zaznaczasz "matte obiect" alpha contribution dajesz na -1, i w direct light zaznaczasz shadows i affect alpha edit: wtedy cien masz ladnie na alfie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi