qad417 Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Witam! przerobiłem podstawy maxa, ale nie moge zakumać jednej rzeczy. Czy jest opcja dokładnego przesuwania obiektów podobna jak w CADzie czy Sketchupie? O ile się nie myle nazywa się to snap. Chodzi o to, że chciałbym złapać elewacje za któryś narożnik albo w środku jakiejś linii albo punkcie przecięcia. Tak jak w owych programach i przesunąć je do innego "szczególnego punktu" (kojarzycie ikonki trójkącika, kwadracika i krzyżyka z CADa? ). Gość na filmikach robił na oko, a w helpie jest snap ale do siatki :/ nie kumam... w tym programie jest jakaś inna filozofia pracy przy dokładnym modelowaniu czy coś przeoczyłem? I czy da się włączyć linie pomocnicze w maxie? help! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Snap w maxie rowniez jest i nie tylko do siatki, wcisnij "s" lub w gornym panelu taka ikonka Jak na obrazku Gdy klikniesz na to ppm pojawia sie opcje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qad417 Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2009 (edytowane) hehe no tak! nie wpadłem na to, żeby kliknąć prawym na tę ikonkę. Interesujące są tam zawłaszcza "Nurbs" ;) Trzeba uważać na przełącznik "snap to frozen" dzięki za pomoc!! Edytowane 18 Sierpień 2009 przez qad417 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajgor Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Wiele ikonek w Maxie ma różne opcje pod prawym klawiszem myszki. Warto popróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi