Napisano 17 Sierpień 200915 l Witam! przerobiłem podstawy maxa, ale nie moge zakumać jednej rzeczy. Czy jest opcja dokładnego przesuwania obiektów podobna jak w CADzie czy Sketchupie? O ile się nie myle nazywa się to snap. Chodzi o to, że chciałbym złapać elewacje za któryś narożnik albo w środku jakiejś linii albo punkcie przecięcia. Tak jak w owych programach i przesunąć je do innego "szczególnego punktu" (kojarzycie ikonki trójkącika, kwadracika i krzyżyka z CADa? ). Gość na filmikach robił na oko, a w helpie jest snap ale do siatki :/ nie kumam... w tym programie jest jakaś inna filozofia pracy przy dokładnym modelowaniu czy coś przeoczyłem? I czy da się włączyć linie pomocnicze w maxie? help!
Napisano 17 Sierpień 200915 l Snap w maxie rowniez jest i nie tylko do siatki, wcisnij "s" lub w gornym panelu taka ikonka Jak na obrazku Gdy klikniesz na to ppm pojawia sie opcje :)
Napisano 18 Sierpień 200915 l Autor hehe no tak! nie wpadłem na to, żeby kliknąć prawym na tę ikonkę. Interesujące są tam zawłaszcza "Nurbs" ;) Trzeba uważać na przełącznik "snap to frozen" dzięki za pomoc!! Edytowane 18 Sierpień 200915 l przez qad417
Napisano 18 Sierpień 200915 l Wiele ikonek w Maxie ma różne opcje pod prawym klawiszem myszki. Warto popróbować.