Gość User190 Napisano 25 Grudzień 2002 Napisano 25 Grudzień 2002 Chciałbym zrobić jakąś w miarę dobrą teksturkę twarzy i nie za bardzo wiem jak - czy w photoshopie, czy poprzez UVW Unwrap, czy może jeszcze czymś innym...
Gotham Napisano 27 Grudzień 2002 Napisano 27 Grudzień 2002 Podstawowe pytanie. Umiesz narysowac twarz? Jesli tak to w Photoshopie jesli nie to zajrzyj na m2. Tam masz opisany proces robienia twarzy bazowymi mapami maxa.
Gość User190 Napisano 27 Grudzień 2002 Napisano 27 Grudzień 2002 Umiem narysować, jednak brak tabletu uniemożliwia narysowanie tej twarzy na kompie! :-( ...m2??? co to jest?
azazel Napisano 27 Grudzień 2002 Napisano 27 Grudzień 2002 hmm dolaczasm sie do pytania co to m2 ?? a co do facjaty to trzeba pracowac na wilu warstfach obrazu jedna wzmacniasz jedno oslabiasz im wiecej takich warst tym wiekrza szczegulowosc textury ( tak mi sie wydaje )
Gość User190 Napisano 27 Grudzień 2002 Napisano 27 Grudzień 2002 Spoko maciek - uwierz mi na słowo, że Photoshopa znam dużo lepiej niż maxa, a rysuję tez lepiej niż modelują tak więc gdybym miał tablet to nie byłoby z tym problemu! Niestety tabletu nie posiadam, więc czekam na odpowiedź co to jest m2?
Nezz Napisano 28 Grudzień 2002 Napisano 28 Grudzień 2002 witam/ proponuje uzyc photoshopa. texpoterem wyexportowac uvw i malowac. Tablet nie jest potrzebny.Ja maluje myszka juz jakis czas i jakos idzie ..tyle ze wiecej czasu zzera.Rob textury w doozych rozdzielkach i maluj na doozym zoomie.Nie zniechecaj sie jezeli nie bedzie ci szlo..szybko nabierzesz wprawy w myszkowaniu :) Powodzenia
Gotham Napisano 28 Grudzień 2002 Napisano 28 Grudzień 2002 M2? Hihi: http://mr2k.3dvf.com A dokładniej: http://mr2k.3dvf.com/tutorials/max/divers/skin_procedurale.htm
Gość User190 Napisano 28 Grudzień 2002 Napisano 28 Grudzień 2002 Żartowniś się znalazł ;-) Niemniej jednak dzięki! Z tą myszką to pomyślę, chyba sobie zdjęcie przerobię :-)
Gość User190 Napisano 28 Grudzień 2002 Napisano 28 Grudzień 2002 Jeszcze jedno - ma ktoś może jakąś teksturkę oka? Chodzi mi o dobre zdjęcie... w miarę bez odbić :-)
Jedrush Napisano 29 Grudzień 2002 Napisano 29 Grudzień 2002 nie jest to moze zdjecie , tylko efekt koncowy jakiegos tutka do ps ... ale mysle ze w zupelnosci wystarczy... tylko nie potrafie ladnie zalczyc .... nicto , bedzie nieladnie
Gość User190 Napisano 29 Grudzień 2002 Napisano 29 Grudzień 2002 Wielgaśne dzięki... a nie pamiętasz skąd tego tutka można ściągnąć? ałkiem ciekawie zrobione :-)
Jedrush Napisano 30 Grudzień 2002 Napisano 30 Grudzień 2002 wlasnie nie pamietam .. a szkoda ;( mlody bylem jak to znalazlem .. i stwierdzilem ze bede pamietal , no i zapomnialem.. to byl link na jakiejs zagranicznej stronie .. 3d fest , albo jeszcze cos innego.. w kazdym razie jak znajde , to dam znac
Gość User190 Napisano 30 Grudzień 2002 Napisano 30 Grudzień 2002 Heh, młody byłeś?!? A teraz to co, po 40-tce jesteś??? ;-))) Ale dzięki za chęci, będę wdzięczny za link, oczko wygląda miód... troszkę je zmieniłem i jest już w WIPie :-)
Jedrush Napisano 31 Grudzień 2002 Napisano 31 Grudzień 2002 HA HA ;D patrz .. znalazlem :) jest tutaj a mlody bylem .. tzn zaczynalem zabawe z maxem ;) jakos pod koniec tamtych wakacji ... pewno mlodszy jestem od Ciebie :)
Gość User190 Napisano 1 Styczeń 2003 Napisano 1 Styczeń 2003 No pewnie tak, ale nie zapominaj, że ja też do najstarszych tutaj nie należę... rzuć okiem do na luzie - tam jest topic związany z wiekiem :-))) Dzięki za link, sprzyda się! :-)
Jedrush Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 niema problemu ... patrzylem w \"na luzie\" wychodzi ze o rok mlodszy od Ciebie jestem ;) ale z tego co widzialem sa ludzie mlodsi i odemnie :)
azazel Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 ja tak chcialem powrucic do glownego zalozenia tego postu .. a mianowicie jak zrobic ta texture ... otuz ja chcialbym zademonstrowac texture facjaty ( to moja 3 textura w rzyciu ) i zastanawi amnie co mam zrobic zeby ta textura nei wygladala tak starsznie gumowo i nie oszukujmy sie kijowo .. zastanawia mnie efekt naskurka czyli tak jagby skura miala blyszczec ale nie do konca ;D ... no nie wiem jak to nazwac .. moze wy wiecie co zroic zeby to wygladalo prawdziwie ..
Piotr Fox Wysocki Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 W SKRUCIE: MAPA KOLRU(JEZELI Z FOTKI TO USUNAC CIENIE Z TWARZY) MAPA BUMP, NA WAGRY I ZMARSZCZKI, EW. SYFKI. MAPA SPECULAR MAPA ODBIC(RZADKO) MAPA NA SCATERING NO I JESZCZE JAKAS MAPA ALBO I NIE NA KOLOR MATERIALU W CIENIU NO I NA KONIEC TO WSZYSTKO POUKLADAC I USTAWIC:)
bartonfink Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 ok kilka mich rad : specular: nie bedzie sie rozkladal rownomiernie konieczna jest osobna mapa , ktora wieksze natezenie bedzie miala w okolicach nosa i czola a mniejsze tam gdzie jest dozo zmarszczek itp bump: w twoim wypadku to czeba bedzie popracowac nad doza iloscia zmarszczek ogladnij zdiecia starszych osob zeby zobaczyc jak sie one ukladaja dodatkowo ludzka skora na calej swej powierzchni posiada niezliczona ilosc porw , wglebienia zgrobienia ktore rowniez wplywaja na realizm is prawiaja ze swiatlo nie odboijsa sie tak jak na plastiku. difuze: skora twarzy szczegolnie osob starszych ma doze zroznicowanie iesli chodzi o kolor (starcze plamy , przebarwienia) nadodatek musisz brac pod owage to ile slonca lapie dziennnie dana postac (w twoim wypadku niewiele :D ) Skora ludzka to najtrodniejszy material do odwzorowania musisz kombinowac z tymi 3 kanalami, i metoda prob i bledow dochodzic do jak najlepszego mixu :)
Gotham Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 O, jak widzę teorię ci już zaaplikowano. Musisz wytrenować sobie teraz sztuczki, nie oczekuj że ktoś ci je zdradzi... Bo to jest po prostu nieetyczne, to tak samo jakby ktoś ci pożyczył żonę \"abyś się nauczył\"... PS. Nie używanie \"ó\" to jakiś bunt z twojej strony?
Gith Napisano 26 Marzec 2003 Napisano 26 Marzec 2003 Swoja droga, moglby ktos z forum, kto zna Francuski, przetlumaczyc w wolnej chwili bo efekt jest bardzo przekonujacy..[yes]
Gość kwadrat Napisano 8 Kwiecień 2003 Napisano 8 Kwiecień 2003 helou. tlumaczenie moze ci zrobic stronka babelfish.altavista.com - wpisujesz adres strony i zaznaczasz z franca na angielski. potem mozesz ja przegladac jakby byla po angielsku. Nie jest to moze literackie tlumaczenie, ale do tutoriali z maxa spoko wystarczy (i tak najwazniejsze sa obrazki ;) ) Pozdrawiam, kwadrat.
mORPH Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Moja rada jest taka żeby wyeksportować mesh do combustion i tam otexturować> Namalowac można nawet myszką.
mORPH Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Aha najważniejsze jest ot żęby każdą mape robić osobno. Czyli np. robiąc diffuse tylko kolorujemy, a bumpa na czarno zaznaczamy wypukłe fragmenty.
Dr. eA Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Szczerze mowiac nic sie z tego tematu nie dowiedzialem. Myslalem ze moze sa w sieci jakies tutki o rysowaniu teksturki twarzy w photoshopie ale narazie bladze. To chyba jest tak jak z boxmodelingiem: im wiecej robisz tym lepszy jestes. Z tym ze o tym sa tutoriale[uczeń]
Rekomendowane odpowiedzi