Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem nie wiem jak narysować linie o danej długości np 230 cm i jak połączyć ja z początkiem innej lini ? będę wdzięczny za odpiwiedź

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli chodzi o linie, to tworzyć je możesz za pomocą:

menu Create -> Shapes -> Line

Aby połączyć dwie linie, muszą one być przede wszystkim jednym obiektem, więc musisz zrobić Attach. Nie wiem czy orientujesz się o czym ja piszę :/

Napisano

wiem o co biega ale nie wiem jak narysować linie o określonej długości, gdzie wpisać wartość np 230 żeby linia miała taką właśnie długość a jeśli chodzi o łączenie czy jak dam attach to przesunie mi linie do wybranego punktu ?

Napisano

Jeśli chodzi o Shapes, to ekspertem nie jestem, ale nikt inny nie udzielił ci odpowiedzi więc ja to robię. Ja bym to wymodził tak:

Żeby móc operować na centymetrach, musisz wejść w menu Customize -> Units Setup, zaznaczyć opcję Metric, a z listy wybrać żądaną jednostkę. Kliknij OK.

1. Tworząc Plane, możliwe jest ustalenie mu konkretnych wymiarów, zrób więc taki o wymiarach np 230cm x 230cm, Lenght Seg i Width Segs najlepiej ustawić na 1.

2. Włącz guzik Snaps Toggle (na głównym pasku) a następnie kliknij na nim prawym przyciskiem myszy, żeby przejść do ustawień. W zakładce Snaps, odznacz wszystko za wyjątkiem Vertex, zamknij okienko.

3. Teraz stwórz linię zaczynając od kliknięcia na jeden z wierzchołków Plane'a, a kończąc poprzez kliknięcie na następnym (idąc po krawędzi). Dzięki włączonemu przyciskowi Snaps Toggle, uzyskasz linię dokładnie o długości krawędzi Plane'a, czyli w tym przypadku 230cm. Teraz możesz usunąć Plane, jeśli już nie będzie ci potrzebny.

Po Attachu przesuń sobie linię na żądane miejsce tak, aby wierzchołki (konce) obu lini, ktore chcesz połaczyć byly mozliwie jak najbliżej siebie. Teraz zaznacz obydwa pokrywające się wierzchołki i użyj funkcji Weld, aby je połączyć.

Napisano

Jeżeli linia ma być prosta, to w okienku tworzenia na dole wybierasz keyboard entry. Jako miejsce pierwszego punktu wybierasz np. 0,0,0 a drugiego 230,0,0. Korzystając z attach łączy ci linie w stanie takim w jakim są, jeżeli są oddalone to ci nagle nie przylgną do siebie, tylko staną się jednym obiektem, ale możesz łatwo obliczyć gdzie powinny znajdować się punkty. Ja przynajmniej innych metod nie znam, ale pewnie są i to łatwiejsze ;-)

btw sam mogłeś sprawdzić jak działa attach, trochę samodzielności.

~up, minutka :D

Napisano

Włącz "snaps", potem prawym przyciskiem myszy na tej samej ikonce, wyczyść wszystkie pola wyboru poza "vertex" (będzie przyciągało jak magnesem wierzchołki i co za tym idzie "końce linii"), zaznacz linię, którą chcesz przesunąć, włącz "selekt and move", złap za wierzchołek linię którą chcesz przesunąć i dosuń do wierzchołka drugiej linii (kursor powinien zostać przyciągnięty) - i w ten sposób masz idealnie jeden wierzchołek na drugim. Potem połącz (attach).

Szybciej się robi niż pisze. :-)

Napisano
Włącz "snaps", potem prawym przyciskiem myszy na tej samej ikonce, wyczyść wszystkie pola wyboru poza "vertex" (będzie przyciągało jak magnesem wierzchołki i co za tym idzie "końce linii"), zaznacz linię, którą chcesz przesunąć, włącz "selekt and move", złap za wierzchołek linię którą chcesz przesunąć i dosuń do wierzchołka drugiej linii (kursor powinien zostać przyciągnięty) - i w ten sposób masz idealnie jeden wierzchołek na drugim. Potem połącz (attach).

Szybciej się robi niż pisze. :-)

LOL przecież dokładnie to samo napisałem w 4 poście

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności