Felipe Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Jak w temacie, zwłaszcza tutki dotyczące animacji protonów i neutronów wokół atomów by się przydały (czyli animacja (rotacja) wokół innych obiektów). Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Zapomnij. To takie banały że aż wstyd pytać. Wpisz w google animation basics i motion paths i masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felipe Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2009 Z animacją masz rację, to podstawy, trzeba się nauczyć, dzięki za angielskojęzyczne nazwy. Chcę zrobić animację na wypasie a do tego tutki o atomach itp na googlach się jednak nie nadają, tz. ja nie znalazłem dobrych, nie wiem czy w sumie nie lepiej obejrzeć dobre animacje na Youtube lub Discovery Science i spróbować zrobić podobne, bo są naprawdę na wysokim poziomie, przyznam że sam bez tutków wycisnąłem z maxa już w tej chwili sporo ale do Pro jeszcze mi brakuje ;) Hmm... że też trzeba tyle trików znać żeby robić fajne gadzety... a nie chce efekciarstwa odwalać w aftereffects bo to profanacja tego progsa. "A" Jak już wydało się że pracuję nad animacją to przedstawię moje dokonania (jednodniowe) :) uff, zajęło mi to sporo czasu, nie śmiać się :mad:;) Przypomina toto choć trochę atom Helu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 Atom helu jak żywy... pokaż jak wyglądają te profesjonalne animacje atomów bom ciekaw:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danilo2 Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 Jak w temacie, zwłaszcza tutki dotyczące animacji protonów i neutronów wokół atomów by się przydały (czyli animacja (rotacja) wokół innych obiektów). Pozdr Kurcze chyba się nie mylę, ale wokół jądra krążą tylko elektorny i b. rzadko nukleony złożone z kwarków. Protony i neutrony siedzą sobie w jądrze. A jak chcesz uzyskać bardzo "rzeczywisty" efekt, to pamiętaj, żetakna prawdę to to co modelujesz to jest planetarny model Bohra , który z rzeczywistością ma bardzo mało wspólnego. Tak na prawdę to elektrony mogą znajdować się "gdzieś" obok jądra i powstaje tzw. chmura elektronowa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 (edytowane) Danilo ma rację. Jedynie te nukleony raczej nie krążą. (nukleony to protony i neutrony złożone z trzech kwarków i tworzą jądro, natomiast naokoło krążą niekiedy mezony (z dwóch kwarków) albo leptony (bez kwarków), ewentualnie antyproton. Ale to są sytuacje raczej wyjątkowe, najczęściej wywołane sztucznie (tzn. zazwyczaj krążą elektrony, które też są leptonami) W twoim obrazku brakuje przede wszystkim jakiejś wskazówki na to że elektrony się ruszają. Jak chcesz efekt zgodny z teraźniejszą wiedzą na temat atomów, radzę przejżeć wikipedię (także angielską) oraz linkowane z tamtąd strony i poczytać na temat orbitalów. Orbitale można by przedstawić jakimś efektem wolumetrycznym. Edytowane 25 Sierpień 2009 przez Ania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danilo2 Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 (edytowane) ... mezony (z dwóch kwarków) albo leptony (bez kwarków) ... Faktycznie :P - o to chodziło ;] Edytowane 25 Sierpień 2009 przez danilo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 Ania ma tu pole do popisu :D nie ogarniam tej fizyki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michal_Sz Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 niż jakiś atom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi