Napisano 30 Sierpień 200915 l Witam Mój problem polega na pojawianiu sie takich plam na renderze. Co może byc powodem takich błędów? Ustawienia samego vraya są niskie. Wnętrze oswieltam vraylightem z prawej w oknie, na suficie 4 vraylighty i dodatkowo omni "ambient only". To omni wrzucam żeby rozjaśnić wnętrze, ponieważ jak daje za mocnego vraylighta w oknie to całe wnetrze mam w takich plamach. Ktoś ma jakieś propozycje? Halogeny to target lighty. Edytowane 30 Sierpień 200915 l przez KLIK
Napisano 30 Sierpień 200915 l Autor shadow map, zmieniłem na vrayshadowmap - zobacze co wyjdzie ... lipa, nie pomaga Edytowane 30 Sierpień 200915 l przez KLIK
Napisano 30 Sierpień 200915 l A czy w tym oknie masz szybę? Schowaj jeszcze te lampki we wnękach i zrenderuj bez nich.
Napisano 30 Sierpień 200915 l Autor nie ma szyby, za oknem jest jeszcze sun bez lampek Edytowane 30 Sierpień 200915 l przez KLIK
Napisano 30 Sierpień 200915 l Autor tak. dla pewności dałem "scene converter" czy jakos tak. Zastanawiam sie nad zwiększeniem Subdiv. w light cache tak do 700, może sample size jest za mały? I mam głupie pytanie - co daje, że mam różne wartości multiplier dla primary i secondary bounces?( pozostałość po ustawieniach skopiowanych gdzies tam) tutaj jest taki przypadek(6 render od dołu) - pomoglo właczenie irradiance map i ustawienie wartości subdiv. na 1000. Sprawdze, ale pewnie znacznie wydłuży mi to rendera
Napisano 30 Sierpień 200915 l No ja tam lampki dalej widze. Nie chodziło o żódło światła tylko model. Schowaj je i zrenderuj bo to coś z ich materiałem jest chyba nie tak. Mozliwe, że jeśli masz w tych oprawach VRayLightMtl to ma on zbyt wysoką wartość. Ale to tak gdybam tylko...
Napisano 30 Sierpień 200915 l Autor Brawo pionix! usunąłem model i nie ma plamek:) tylko tam nie ma vrayLightMtl a jest VrayMtl z "rgbtint" w slocie diffuse, zmniejsze wartość tego.
Napisano 30 Sierpień 200915 l Autor Juz samo zmniejszenie wartości tego tint pozbyło mnie problemu, ale zmienie na vraylightmtl. Świetna intuicja, wielkie dzięki, masz plusa:) dziękuje wszystkim za pomoc