Napisano 31 Sierpień 200915 l Witam. Czy da się jakoś wyciągnąć kanał alpha z reflection w vray-u? Chcę skomponować grafikę z filmem i mam stolik, który odbija światło. Na stoliku ma stanąć obiekt. Używam materiału VRayMtlWrapper (wrzucaliłem VRayMtl w Base material), ustawiałem to już chyba na wszystkie sposoby i w kanale alpha zawsze jest tylko alpha z cienia lub wcale. Próbowałem tez osobno wyrenderować same odbicia i też kiszka - jak mam boxa symulującego blat to albo w alpha jest białe pole w miejscu całego boxa, albo nie ma nic :( . Ciekawe jest to, że jak podstawiam film jako tło w environment to dobrze to składa (tam gdzie jest odbicie nakłada na tło, a gdzie nie nic nie zmienia). Niestety musze to wrzucić później do AE. Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat lub chociaż sugestie to proszę o radę.
Napisano 31 Sierpień 200915 l To znaczy chcesz mieć w kanale alfa odbicie zaznaczone jaśniejszym kolorem? Alfa jako taka nie przyjmuje odbić i raczej tego się nie da ominąć. Ale możesz wyrenderować dodatkowo element reflection i połączyć go z alfą.
Napisano 31 Sierpień 200915 l bo odbicie nie renderuje sie na pasie alpha tylko w passie reflection :) i to już sobie nakładasz z odpowiednim trybem (np Add albo cos takiego)
Napisano 1 Wrzesień 200915 l Renderuje osobno reflection. Niestety po nałożeniu jakimkolwiek trybem efekt nie jest zadowalający (np add rozjaśnia znacznie odbicie). Zazwyczaj odbicie jest mniej widoczne niż po wyrenderowaniu z tłem w maxie. Pomyślałem, że zrobię to tak, że wyrenderuję osobno obiekt+matte+shadows+alpha (obiektu i cieni), a za drugim razem obiekt z odbiciem+2*element reflection, tyle że jedno z multiplier jakimś wyższym (tutaj chyba eksperymentalnie będę musiał dobrać). Wtedy w AE wrzucę obiekt+cienie ze swoim alpha, a na to odbicie z alphą zrobioną z odbicia z wyższym multiplier :) Co ciekawe mental ma materiał matte/shadow/reflection, który daje poprawną alphę w takim przypadku. Szkoda, że nie można podpiąć ;) Jeśli ktoś miałby jeszcze jakiś prostszy sposób to nadal jestem zaiteresowany.
Napisano 1 Wrzesień 200915 l jak już chcesz robić alphę odbicia z rzeczywistego odbicia to nie chodzi o zwiekszanie multipliera. tylko zrob sobie solid w kolorze takim jak odbicie bo jak uzyjesz orginalnego obrazu odbicia to wyjdzie Ci z takimi szarymi ramkami na brzegach. a spróbuj tez odbić z trybem screen on powinien dobrze działać
Napisano 1 Wrzesień 200915 l wyrenderuj osobno odbicie na czarnym tle. potem wyrenderuj odbicie tego samego obiektu z samym białym kolorem. masz gotową maskę, możesz używać w postprodukcji. czasami może się to nei sprawdzić, ale z reguły daje dobre rezultaty. Pozdrawiam
Napisano 4 Wrzesień 200915 l dzięki za rady. Popróbuje na różne sposoby - na pewno jakoś się uda :) pozdrawiam