emmilius Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 Postanowiłem zrobić coś większego, i posiedzieć nad tym od czasu do czasu... Tytuł banalny, może później wymyślę coś lepszego. Generalnie scena przedstawia zesłanie anioła na spowitą złem ziemię. Anatomia skrzydeł i kobiety jeszcze nie istnieje... Krytyka i opinie jak zwykle mile widziane. Pzdr
maax Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 Kompozycja do mnie nie przemawia. Scena ciasno zamknięta w kwadracie w dodatku symetryczna przez dwa stwory. Gdybyś zrobił pracę na przykład w silnym pionie, anioła umieścił wyżej - co ukaże jego potęgę. Pokazać więcej dołu z wijącymi się w panice stworami. Wydaje mi się, że postać kobiety może być wtedy jak najbardziej na środku, natomiast na dole można zadziałać chaosem i asymetrią. To taka moja skromna sugestia :) powodzenia w dalszej pracy
jameli Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 zgadzam się z maaxem - kompozycja bardzo sztywna i symetryczna... kolorystyka zapowiada się fajnie... na dole brakuje mi trochę bałaganu i większej liczby tych stworów, ale jak rozumiem to WIP więc pewnie cos tam się zmieni jeszcze... Więcej nie mam co powiedzieć skoro mówisz że anatomia jeszcze niedopracowana... jak wrzucisz bardziej zrobione to zobaczymy... ;)
emmilius Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Napisano 3 Wrzesień 2009 @maax - tiaa, kompozycje jest nieco po omacku tworzona, dlatego szkic zamieściłem tutaj by o zdanie zapytać. Pokombinuję jeszcze i wrzucę parę wersji. @jameli - na dole będzie więcej bałaganu =] i więcej diablików - ale uświadomiliście mnie o kompozycji...dzięki.
panRebonka Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Strasznie grube i sztywne skrzydła. Niezrozumiała jak dla mnie poza. O anatomii się nie wypowiadam, bo się nie znam, poza tym małe to i niewiele widać tak naprawdę. Twarz i stopy najgorzej ci chyba wyszły, poza tym łydka jakoś dziwnie "wywalona" do przodu, chyba bardziej w cieniu powinna być.
emmilius Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Napisano 4 Wrzesień 2009 Twarz i stopy wyszły najgorzej? No co Ty - nie przesadzaj, przecież rysowałem z refki i chyba 3h nad tym siedziałem... Echh panieRebonka nie sądziłem że będe musiał cytować samego siebie =]: Anatomia skrzydeł i kobiety jeszcze nie istnieje... Praca jest tymczasowo specjalnie małych rozmiarów żeby sie lepiej ocznie ogarniało. Chodziło mi generalnie o wstępny szkic, głównie kompozycję i kolory. No nic - kombinuję dalej z kompozycją sceny...
jameli Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 od razu powiem co do anatomii (to przyda Ci się na przyszłość ;)), że mi się zdaje że ona ma za małą głowę... przez to bary wydają się bardzo szerokie i robi się strasznie potężna... chyba że chcesz właśnie taki efekt ;) a moim skromnym zdaniem przydałyby się jej włosy - też takie powiewające do góry, jak ta tkanina. Chciałam Ci zrobić overpainting, ale z tymi diabłami to bym mi się zeszło tyle, że równie dobrze mogłabym to sama kończyć :p aha i z anatomią skrzydeł zdaje się coś nie tak - nie powinny być tak ogromne i nie zgadza się układ piór - pooglądaj pióra ptaków i zobacz jak wyrastają poszczególne pióra i jak wyglądają w takim układzie... powinny być 3 warstwy tylko nie pamiętam jak się nazywa ta środkowa... :p pierwsza to puch, a ostatnia to lotki... u Ciebie tych lotek są jakby dwie warstwy wg mnie
Urbanboogie Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Racja ze moze lepiej by bylo bardziej w pionie to wszystko zorganizowac i ustawic skrzydla do pionu tak zeby fajnie kierowaly wzrokiem widza i sprawialy wrazenie jakby angiel rzeczywiscie zstepowal z nieba. Przypomniala mi sie swietna praca MorbidKarbida: http://www.balloontree.com/img/illustrations/gamedec_l.jpg Mam nadzieje ze sie nie obrazi za reklame, a mozna sobie podpatrzec niektore rozwiazania
ICE Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 (edytowane) Hah, na maxie i tak dostaniesz zjebe nie wazne czego bys nie zrobil, to juz widze swoista tradycja :D Zapowida sie ciekawie, tylko koniecznie zastosuj sie do rad Jameli i Maxa, a bedzie ok, pozdrawiam kolege :} P.S Mam tu dla ciebie troche refek z anielskimi skrzydelkami. http://www.aionsource.com/photoplog/file.php?n=937&w=o http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Caravaggio_-_Amor_Vincit_-_detail.jpg Edytowane 4 Wrzesień 2009 przez ICE
emmilius Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Napisano 4 Wrzesień 2009 (edytowane) Dzięki za odzew i pomocne linki - na pewno skorzystam. @UrbanB - mam już kompozycję w poziomie. W pionie też szybko naszkicuję ale wrzucę wszystko razem. Jestem trzeci dzień po 13-14h pracy i padam na ryj więc dopiero w sobotę wieczorkiem coś pociągnę dalej. O skrzydełkach w pionie też myślałem, właśnie do pionowej kompozycji. @Ice - lol, i właśnie za to lubie maxa - wszechobecna zjebka=], dzięki za hot-wings. @jameli - hmmm... overpainting, w zasadzie nie mam nic przeciwko tylko niestety on by zbyt działał na moją podświadomość i po prostu bym się nim sugerował, a chciałbym dociągnąć go sam do końca, wiem że to może dziwne, mimo to thx. Zastanawiam się jeszcze na pozą nóg. Jeżeli chodzi o rozłożone dłonie to u Świętych, aniołów, księży a nawet samego Jezusa można takie spotkać w geście jedności z Najwyższym. Kontrapost na pewno nie, złączone na baczność - trochę sztywno, rozkrok też lipa... Edytowane 4 Wrzesień 2009 przez emmilius
emmilius Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Napisano 6 Wrzesień 2009 (edytowane) Zmontowałem dwie nowe kompozycje. Jedna w pionie jak mi podpowiadaliście a druga inwencja własna - mam nadzieję że poprawna. i w poziomie... ...na bazie tych krzywych... (nie pamiętam jak się to nazywało) Anatomii jeszcze nie ruszam. W tej pionowej, zostawiłem wonle miejsce na środku - jeszcze nie wiem co tam zrobię. Edytowane 6 Wrzesień 2009 przez emmilius
Mariossan Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 Zdecydowanie lepsza wersja pionowa. I dobrze że zwinąłeś jej te skrzydła do środka, wcześniej wyglądały jakoś tak... nie skrzydlacie ;] Niezbyt podobają mi sie diabełki. Ten zielony jeszcze spoko, ale reszta zbyt jakby śmieszna, fikuśna, popracuj nad nimi. Spróbuj jeszcze dodac intensywniejsze światło z góry, myślę że może dodac niebiańskiego klimatu. Pozdro.
ICE Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 (edytowane) Mysle, ze fajnie by bylo gdyby zamiast stapania po ziemi, zawiesic ja tak z 1 m badz pol metra nad ziemia, coby to nie stapala po tym ziemskim padole rozpaczy ;> Mam wrazenie , ze w danej chwili ( skoro to wip) swiatlo bije zza niej, moze wiec zrob jakies teatralne oswietlenie i przyciemnij ja od frontu silnie kontrastujac elementy nie pograzone w cieniu. Mozesz tez lekko ustylizowac aniola, jesli oczywiscie masz to w zamiarze. Dodac jakies zlote branzolety na piszczelach i nadgarstkach,tudziez miecz i tarcze, ogolnie sprawic by byl majestatyczny/czna w kazdym calu. Dodaj saturacji cieniom, obraz bedzie wtedy bardziej soczysty. P.S Zostan przy pierwszej opcji, zapowiada sie smakowicie. Edytowane 8 Wrzesień 2009 przez ICE
emmilius Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Napisano 8 Wrzesień 2009 Sam już się dzięki wam przekonałem do kompozycji w pionie, podoba mi się też ten niby tunel z dymu i chmur. Aniołek będzie (już jest) powiększony) @Mario - fikuśnego diabełka zostawię tylko jednego - tego co żre ścierwo, resztę zróżnicuję. Odnośnie światła będę jeszcze zmieniał kolorystykę, bo nie do końca mi się podoba - pytanie czy starczy umiejętności abym zadowolił choć samego siebie, bo to niestety nie kwestia wariacji w PS-ie. @Ice - mam też w sumie wizję że ona właśnie dotyka ziemi po zstąpieniu i w związku z tym coś się tam dzieje (jakaś trawa, może wyrósł kwiatek) - zobaczymy. Oświetlenie anielicy jest oczywiście złe - nie podszedłem do tematu konsekwentnie od samego początku - dobrze że to szkic. Anioł będzie jakoś ustylizowany - na pewno, ale to już jak w detal wejdę. Ogólnie lipa z czasem teraz u mnie więc ten WIP trochę potrwa, narazie więcej myślenia i gadania niż działania, choć może to na zdrowie obrazkowi wyjdzie. Dzięki Pany za komenty =]
emmilius Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 Coś tam dalej... nowe kolory, trochę anatomii. Skrzydła w remoncie i nie wiem czy zostawić jej tą broń czy gołe łapki. Myślę też nad włosami.
KhazadThard Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 wydaje mi się że lepiej bez broni, nabiera to wtedy takiego fajnego wyrazu piach i chmury/tumany kurzu ładne
ICE Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Jeszcze jedna rzecz ktorej mozna sie czepic, oczywiscie to moze byc tylko moja, malo wazna opinia, ale anielskie lica winny byc piekne, a ta narazie ma wyraz twarzy w stylu whateva. Tak, mozesz mnie teraz zakopac w piachu ^^'
panRebonka Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Mógłbyś wprowadzić więcej dynamiki ukazując postać anioła bardziej z dołu, trochę z żabiej perspektywy. Puściłbym ją też bardziej skosem, bo nadal jest mocno symetrycznie.
emmilius Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 @Khazad - i docelowo będzie chyba raczej bez tej broni. Ogólnie design to tak jakby kosa postawiona na sztorc + hmmm... nożyce. (w miarę starałem się mechanizm pokazać) @Ice - tiaa mordka będzie poprawiona ofkozr. Myśle tylko czy pokazać na niej smutek czy może obojętność + zamknięte oczy w chwili modlitwy... jakoś tak :/ @Rebonka - powoli art traci miano szkicu więc przerabianie kompozycji w zasadzie wiązało by się z malowaniem od nowa. Z kompozycją jestem jeszcze otempiały - nie wiem kiedy mi się oczy otworzą i będę sam więcej świadomie kombinować. Dzięki za komentaże =]
Rekomendowane odpowiedzi