bbandi Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 (edytowane) Witam. Wie ktoś Jak zrobić jakis materiał dla opony żeby wyglądał w miare przyzwoicie?. Edytowane 6 Wrzesień 2009 przez bbandi
zdeno Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 no trza wziąść dużo kauczuku, frakcji ropy naftowej plastyfikatorów, trochę izobutylu, jakieś solidne cięgna na kord i powinno być lux , aby opona natomiast wyglądał przyzwoicie trzeba jej wpoić 10 przykazań, zakazać ubierania się w wydekoltowane sukienki i wyzywającego zachowania, wtedy powinna wyglądać jak każda przyzwoita opona zawsze dziewica. a tak serio to może podaj trochę szczegółów na temat renderera w którym chcesz ten materiał zmajstrować? ciężko wróżyć przez firefoxa. jak w maxwellu czy vrayu to są stronki z darmowymi materiałami z których można ześlepić coś fajnego , a jak z innego rendera to mocno ciemno-szary materiał na diffuse i lekkie odbicia z szerokim glossinesem.
bbandi Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 (edytowane) Hehe dobre wejście, to ma być w poczciwym mentalu raju:). Tak sie zastanawiałem czy nie przerzucić się na tego całego vraya. dobre to?. tzn chcę zrobic render motocykla i nie mogę osiągnąć zamierzonego efektu w mentalu czy v-ray jest bardziej przyjazny?. Edytowane 7 Wrzesień 2009 przez bbandi
Hynol Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Prostszy jest + masz duże bazy materiałów na necie. A materiału opony (gumy) nie ma w arch&design? Bo to może nie być wina materiału że źle wygląda tylko env/światła.
bbandi Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 No bo właśnie używam car painta z tego arch$design i mi dziwne efekty robi, spróbuję tego vraya pewnie mi zejdzie nauka bo jak w mental rayu siedze już chwile to przesiadka może troche potrwać. Dzięki za odpowiedzi.
Temporal Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 ale car paint to raczej do lakieru a nie do opon
gientekwl Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 moim zdaniem jest to dosyć zależne od modelu opon... z materiałem nie ma sporo komplikacji, ustawiasz dosyć szeroki gloss specular... pobaw się także parametrami brdf, tak ażeby specular był bardziej widoczniejszy od refleksów env.
Rekomendowane odpowiedzi