Napisano 9 Wrzesień 200915 l Witam wszystkich. Mam pytanie odnosnie renderowania z kilkoma swiatlami. Ostatnio kolega demonstrowal mi pewna bardzo przyjazna opcje w programie Luxrender odnosnie renderowania. Przygotowal scene jednego ze swoich wnetrz, ktora byla oswietlona swiatlami z zewnatrz oraz dodatkowo doswietlona wewnetrznymi. Podczas renderowania wylaczal i wlaczal sobie swiatla demonstrujac efekt kazdego z nich z osobna. Mogl sobie pozniej zapisac cala scene jako oswietlona tylko swiatlem z zewnatrz lub wylaczyl zewnetrzne i zapisywal sobie ten sam render oswietlony tylko swiatlami wewnetrznymi. Stad moje pytanie: czy 3ds max ma mozliwosc zapisania w koncowej fazie tej samej sceny tylko oswietlonej poszczegolnymi swiatlami wybranymi przeze mnie?
Napisano 9 Wrzesień 200915 l Jest to mozliwe, o ile tylko dobrze pamietam Maxwell renderer ma taka funkcje.
Napisano 9 Wrzesień 200915 l Autor Dzieki wielkie za podpowiedz. A czy jest to mozliwe w VRayu ? Bo to w nim sie "pocę" ;)
Napisano 9 Wrzesień 200915 l Z tego co pamiętam ktoś stworzył skrypt właśnie obsługujący V-raya i wiele innych renderów. Niestety nie mogę sobie przypomnieć jak się ten projekt zwał. W każdym razie był naprawdę imponujący. Może ktoś zapoda tutaj nazwę. Edytowane 9 Wrzesień 200915 l przez Mr_SAN
Napisano 9 Wrzesień 200915 l MultiLight się to zwało http://www.evvisual.com/maxscript/script_multilight.htm