Napisano 13 Wrzesień 200915 l Witam, Mam do Was pytanie. Jak stworzyć takiego boxa (czy jak to nazwać) jaki widnieje na głównej stronie onetu: chodzi mi tutaj między innymi o te przeźroczyste pole z dłuższym tekstem itd. Chciałem sciągnąć ze źródła onetu, ale jest tam taki syf, że ciężko sie połapać. Udało mi się osiągnąć takie coś: Jednak jak widac, napisy w polach rpześwitujących są mało czytelne (bo też zmienia im się opacity) mimo wsadzenia do osobnych paragrafów itd.. Może ktoś pomóc ? html: TO jest jakiś tytuł Polacy robią wioche i nie potrafią grać w piłke nożną nad czym cała polska ubolewa i łączy się w cieprnieniu składając sobie kondolencje :( css: p.title { z-index:2; background:#ff0000; color:#ffffff; padding:5px; margin:5px; position:absolute; opacity:0.85; } div.text { z-index:2; position:absolute; vertical-align:bottom; margin-top:50px; width:410px; color:#ffffff; opacity:0.7; font-weight:400; background:#787878; text-transform:none; } div.text p { color:#ffffff; text-transform:none; padding:1px 10px; } div.focia { width:410px; } img { position:absolute; }
Napisano 13 Wrzesień 200915 l a może wszadź przezroczystego pnga w tło? albo moze obejdz na okolo i zrob sobie jakis akapit w tej ramce i jemu daj opacity dla tekstu 1
Napisano 13 Wrzesień 200915 l Nie jestem programistą, ale gdy robiłem layout z półprzezroczysta nakładką na zdjęcia na głównej, to potem przy kodowaniu programista wykorzystał jave do tego. pozdrawiam
Napisano 13 Wrzesień 200915 l Autor @kamil.ochel przeźroczysty png odpada. IE6 nie obsługuje przeźroczystosci png. Poza tym to jest inaczej rozwiązane na onecie @vrocker Myśle, że to jest jakieś rozwiązanie i pewnie z racji tego, że nigdzie nie wygrzebałem odpowiedniego atrybutu w css na onecie to pewnie też to mają jakoś javą zrobione. Chociaż jak wyłącze javescript w przeglądarce to przeźroczystość tam nadal jest więc to chyba nie to ja główkuje nadal..
Napisano 13 Wrzesień 200915 l Mógłbyś wstawić tło i tekst na oddzielne divy i dla diva z tekstem dać 'position:relative' i do tego jeszcze 'top' na ujemną wartość (prawdopodobnie po prostu wysokość diva z tłem) //pusty div z tłem Div z textem PS. Sprawdzałem u siebie na FF, IE8 oraz Chrome i działało:) Edytowane 13 Wrzesień 200915 l przez Lucas
Napisano 13 Wrzesień 200915 l ja mam duzo bardziej proste rozwiazanie i dziala wszedzie, w tlo DIVa wstaw GIFa z polprzezroczysta, rownomierna siatka 50% i z banki - wiem ze bedzie troche widac ze to siateczka, ale przynajmniej zawsze zadziala co do przezroczystosci zadawanej w CSS, opacity: ona niestety dziala na wszystko co jest w kontenerze DIV, wiec nie mozna nadpisac stylu i raptem ustawic opacity tekstu na 100%... i to najwieksza wada
Napisano 13 Wrzesień 200915 l Autor @Lucas No jest to w jakiś sposób rozwiązanie. Jednak wadą jest to, ze gdy tekst będzie zbyt długi to wszystko się rozsypie, a gdyby był on zamknięty w divie to wtedy atrybutem overflow można ukryć nadmiar tekstu @tjviking Szczerze mówiąc na to nie wpadłem :) Faktycznie gif zawsze zadziała, tylko nie rozumiem o co Ci chodzi z tą siatką ? mógłbyś zademonstrować ?
Napisano 13 Wrzesień 200915 l Jeśli ustawisz wymiary diva z tekstem na takie jak div z tłem to overflow zadziała - tylko właśnie szkoda, że to musiałoby być na sztywno. Z tym gifem to chyba chodzi o dithering - w przeciwieństwie do png, gif nie może być półprzezroczysty i dlatego należałoby zrobić siatkę.
Napisano 13 Wrzesień 200915 l @Lucas No jest to w jakiś sposób rozwiązanie. Jednak wadą jest to, ze gdy tekst będzie zbyt długi to wszystko się rozsypie, a gdyby był on zamknięty w divie to wtedy atrybutem overflow można ukryć nadmiar tekstu @tjviking Szczerze mówiąc na to nie wpadłem :) Faktycznie gif zawsze zadziała, tylko nie rozumiem o co Ci chodzi z tą siatką ? mógłbyś zademonstrować ? masz tutaj pliczek, sciagnij sobie, ustaw jako tlo tego DIVa, tileable http://tjviking.com/bg.gif
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Autor masz tutaj pliczek, sciagnij sobie, ustaw jako tlo tego DIVa, tileable http://tjviking.com/bg.gif Od biedy dobre i to :P dzięki ;)