Napisano 15 Wrzesień 200915 l Witam Zaczynając kiedys swoje zainteresowanie 3ds maxem kupiłem sobie laptopa - dell precision m6300 z core2duo 2x2,2ghz. Na moje umiejętności nie jest to zly komputer, ale ostatnio robie dużo wizualizaji wnetrz gdzie bardzo ważny jest czas, sa to pogladowe rendery 800x600 i czekam na nie 15-25min. Często słysze marudzenie ze to za długo i dlatego zaczałem sie zastanawiac czy bylby sens kupic plyte z quadem, troche ramu + system na penie i podlaczyc to do renderingu sieciowego. Jak myślicie? ma to jakis sens? pozdrawiam
Napisano 15 Wrzesień 200915 l 25 minut to nie jest długo. A jak kupisz quada to łączenie go z tym laptopem straci sens raczej.
Napisano 15 Wrzesień 200915 l Autor Pewnie masz racje. Płyta z prockiem na allegro to ok 700-800zł ale i tak musze kupic jakis zasilacz, monitor....czyli kompletny komp, chyba lepiej poczekac az uzbiera sie troche kasy a dell bedzie nadawal sie do przegladania netu.
Napisano 15 Wrzesień 200915 l co kto woli. 2 komputery z doświadczenia wiem że lepiej jest mieć średnie, niż jeden mocny. najlepiej 2 mocne:) ale nie zawsze jest w stanie człowiek tak mieć. a tak jeden średni młóci, na drugim średnim robisz, a jak coś bardzo potrzebnego na szybko to na sieć na dwa wrzucasz. najważniejsze przy sieciowym renderingu jest to by jeden komp nie miał np 12 GB ramu a drugi 1GB ponieważ wtedy babole i problemy będą. procki mogą być różne, ale ramu jak najwięcej. pozdrawiam
Napisano 30 Listopad 200915 l Odświeżam topic. Też się przymierzam do renderingu sieciowego z laptopem i kompem stacjonarnym. Stacjonarny ma proca C2D E6750 2,66 GHz i 3,25gb ram (fizycznie ma 4, system widzi 3,25) Laptop ma proca C2D T5870 2,0 GHz i 2Gb ram. Czy te kompy będą ze sobą dobrze współpracować ? I jeszcze jedno ważne pytanie. Zamierzam kupic 3ciego kompa i chciałbym zeby to był jakiś mocny quad z 8gb ramu, 64 bit windowsem i 64bit 3ds maxem. Z tego co piszecie wynika że taka farma nie będzie działac... Czy w ogóle w jednej farmie mogą byc komputery z maxem 32 bit i 64 bit ? A moze w takim razie od biedy tylko E6750 i ten quad, jak sądzicie ? Większa ilosc słabszych komputerów stacjonarnych odpada, bo po prostu nie mam w domu na nie miejsca... /albo może E6750, laptop i do tego dokupic nie quada, ale jakiegoś mocnego C2D, np E8400 ? i farma ze wszystkich trzech ? który wariant byłby najlepszy ? /zapomniałem dodać ze do laptopa mozna jeszcze dołożyć pamięci do 4Gb Edytowane 30 Listopad 200915 l przez Maksym
Napisano 30 Listopad 200915 l serwus :) przechodzilem przez cos takiego :) Sluchaj, moty jest taki, ze najlepiej gdybys mial takie samesystemy operacyjne. W sutyacji gdy wypuszczasz render z kompa z maxem 64b bitowym , tojak bedziesz mial w renderfarmie kompa z maxem32 bitowym, to on nie wystaruje. wyskoczy Ci error . Udalo mi sie to obejsc , robiac sceny namaxie 64 bitowym, a puszczajac je do renderu z maxa 32bitowego - ale to troche na około i dosyc kłopotliwe czasem moze byc (bo musisz na maxach32 bitowych tez poinstalowac kompletpluginow). Reasumując : najlepiej gdybys miał jednakowe wersje systemów operacyjnych i maxów.Odnośnie różnej mocy kompów to sie nie przejmuj-niektór ebędą poprostu wolniejrenderowac.W zalezności od powierzonego imzadania , czasem ramnie bedzie tak mocno wpływać naróznice wczasach. Mialemkiedysjednego kompa z 1gbramu irenderowałprawietaksamojakpozostałe z 4 gb. pozdrawiam i życze powodzenia :)
Napisano 1 Grudzień 200915 l Dzięki za info :), nie ma problemu, bo systemy mam wszystkie windowsy XP home, tego 3ciego kompa kupię w takim razie tez c2d z 32 bit system. Będzie taniej i bez kłopotów. Edytowane 1 Grudzień 200915 l przez Maksym