Arth95 Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 Witam! Lubie grafike 3D (narazie tylko Blender 3D bo 3Ds Max itp. sa za drogie jak dla 14 latka) bawilem sie 2D ale 3D dla mnie fajniejsze. Mam zamiar "specjalizowac" sie w grafice na potrzeby gier. I mam takie pytanie (z ciekawosci) jaki program na dzien dzisiejszy jest najlepszy na potrzeby gier?? 3ds Max?? Maya?? Cinema 4D?? Lightwave?? Zbrush?? Czekam na odpowiedz i zapraszam do dyskusji :D
Vehr Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 No to z penością musisz wziąć pod uwagę Zbrush + np 3ds Max lub Maya. A tak szczerze mówiąc to bardziej zależy od ciebie w którym programie będzie ci się łatwiej i przyjemniej pracować. Może też wypowiedzą się osoby z dużo dużo większym doświadczeniem od mnie, Pozdrawiam i witam na forum
Ania Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 Obojętnie w jakim programie się nauczysz, będzie dobrze. Potrzebne ci są techniki modelowania, teksturowanie, ew. sculpting, rigging. Blender to wszystko potrafi i jest darmowy. Mając 14 lat nie musisz się jeszcze przejmować tym że w firmach bardziej rozpowschechnione są Max i Maya. Te programy nie są wcale lepsze, a jak za ileś lat będziesz się chciał gdzieś zatrudnić to nauka nowego programu ci przyjdzie stosunkowo łatwo jeśli bedziesz znał podstawowe techniki tworzenia modeli do gier (te techniki nie zależą tak bardzo od programu).
Double_G Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 Słuchaj Ani bo ma rację ;] Blender ostatnio się naprawdę fajnie rozwija i warto go dobrze poznać. Poza tym już teraz ma wszystko czego możesz potrzebować podczas tworzenia/texturowania modeli do gier.
Arth95 Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 Dzieki za wskazowki napewno mi sie przydadza. Pozdrawiam ;)
Rekomendowane odpowiedzi